Vježba SIGURNOST 24 na Rabu

Poziv za medije

Pozivamo Vas da medijski popratite održavanje međuresorne vježbe SIGURNOST 24 koja će se održati 13. lipnja 2024. godine na otoku Rabu, na adresi: Ivana Rabljanina 17, Rab.
 
Program:
15:50  Dolazak visokih uzvanika na mjesto održavanja vježbe i lokaciju Lukobran Rab
16:05 - 16:10 Prezentacija vježbe u zapovjednom vozilu te prikaz sustava veza
16:20 - 16:50 Početak i praćenje vježbe „SIGURNOST 24” (prijenos scenarija vježbe i slika s terena)
17:00 - 17:15 Postrojavanje i pozdrav sudionika vježbe
17:35 Odlazak visokih uzvanika

 
Tema vježbe je postupanje snaga u slučaju istovremenog požara otvorenog prostora koji se dogodio na otoku Rabu i požara na plovnom objektu te koordinacija lokalnih snaga koje pristižu u pomoć. U vježbi sudjeluju operativne snage Hrvatske vatrogasne zajednice, Primorsko-goranske, Karlovačke, Istarske i Ličko-senjske županije te snage iz sustava CZ-a otoka Raba.

Scenarij vježbe
Točkom 33. Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2024. godini (Zaključak KLASA: 022-03/24-07/13, URBROJ: 50301-29/23-24-2, od 31. siječnja 2024.), predviđeno je da Hrvatska vatrogasna zajednica u suradnji s nadležnim tijelima sustava domovinske sigurnosti izradi elaborat vatrogasnog dijela vježbe „SIGURNOST 24“ koji obuhvaća djelovanje vatrogasnih postrojbi i drugih sudionika u gašenju požara (i drugim aktivnostima s tim u vezi).
 
Cilj vježbe je provjera funkcioniranja rada tijela sustava domovinske sigurnosti (SUDOS), profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi, intervencijskih vatrogasnih postrojbi, zračnih protupožarnih snaga, NAMIRG tima, županijskih operativnih zapovjedništava i Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH, u odgovoru na požar plovnog objekta, veliki požar na otvorenom prostoru na otoku primorske Hrvatske i požara objekta i druge vrste ugroza te izvanrednih događaja na kopnu u unutrašnjosti Hrvatske.
Cilj se planira ostvariti kroz uvježbavanje i provjeru angažiranja domicilnih vatrogasnih snaga i postepenog narastanja snaga izvanrednim angažiranjem susjednih postrojbi iz okolnih županija te intervencijske vatrogasne postrojbe HVZ-a, koordinacije lokalnih snaga i snaga koje pristižu u pomoć te provjera njihovih operativnih sposobnosti i suradnje pripadnika zemaljskih vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske i zračnih protupožarnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske na intervencijama gašenja požara plovnog objekta i požara otvorenog prostora na otoku Rabu.

Cilj je i uvježbavanje i provjera angažiranja domicilnih vatrogasnih snaga profesionalnih i dobrovoljnih u gašenju zahtjevnijeg požara objekta visokog objekta, evakuacije i spašavanju osoba te intervencijama tehničkog tipa (prometna nesreća s akcidentom i spašavanja u prometu) u Gradu Varaždinu.
Cilj je i provjera funkcionalnosti izrađenih standardnih planova postupanja te provjera novouvedenih sredstava komunikacije i prijenosa informacija video sustavima putem UAS-a (dronova) i njihova koordinacija.
 
 
A. Na lokaciji radne točke 1. grad Rab (otok Rab) u Primorsko-goranskoj županiji 13. lipnja planirano je:
 
  1. Vježba na morskoj površini na području uvale Sv. Fumija, Rt Frkanj, (akvatorij ispred Grada Raba) i gašenje požara na palubi broda (prijedlog - trajekt Rapske plovidbe) na poziciji - sidrište luke Rab (pod Županijskom lučkom upravom Rab). Požar eskalira i posada broda nema kontrolu nad požarom, nije u mogućnosti sama ugasiti požar, traži se pomoć, helikopter OS RH iz zraka spušta tim NAMIRG za gašenje požara, po završetku gašenja požara, brod se svojim pogonom premješta s sidrišta na vez u luku Rab (Vela riva - mjesto zakloništa) i obavlja se pregled nastalih oštećenja uslijed požara.
 
  1. Vježba na terenu u mjestu Kampor na području poluotoka Frkanj i gašenje požara koji se brzo širi u pravcu istoka i ugrožava građane na poluotoku. Zbog dugotrajne suše požar se brzo širi prema crnogoričnoj šumi. Domicilni vatrogasci te ostale dodatno angažirane zemaljske vatrogasne snage pristupaju požaru s kopnene strane te brodicom i postavljaju plutajuću pumpu za gašenje i dopunu kruške. Iz zraka zračne snage OS RH putem PP zrakoplova (canadair i air traktor) izbacuju na područje zahvaćenosti požarom more koje će prikupljat iz uvale Sv Fumija.
 
U vježbi planirano je sudjelovanje domicilnih snaga vatrogasnih postrojbi PZO otoka Raba, profesionalnih i dobrovoljnih snaga VZPGŽ, VZIŽ, VZLSŽ vatrogasnog modula VZKŽ, HVZ-IVP, zračnih protupožarnih snaga HRZ-a/MORH, Rapske plovidbe, Lučke kapetanije, pomorske policije, temeljne policije PP Rab, Stožera civilne zaštite Rab, Crvenog križa otoka Raba, Hitne medicinske pomoći i ostalih sudionika sukladno Elaboratu vježbe.

 
Kontakt osoba: Nina Francetić, mediji@hvz.hr, 091/112-0003.                 

Pisane vijesti