Pilot demonstracija EU-projekta Silvanus

U Ostravi  (Češka Republika) od 4. do 6. lipnja 2024. godine održana je pilot-demonstracija  EU projekta Silvanus.

Pilot-demonstraciji nazočili su ispred Hrvatske vatrogasne zajednice Mario Starčević, načelnik Sektora za vatrogastvo HVZ,  Tomislav Blažević, stručni savjetnik-specijalista za GIS i analizu i aplikacije u vatrogastvu i Hrvoje Mamić, stručni suradnik za dobrovoljno vatrogastvo.
Projekt „Integrirana tehnološka i informacijska platforma za upravljanje požarima raslinja“, Akronim: SILVANUS, odobren je pod natječajem Horizon (Obzor) 2020. u kojem uz Hrvatsku vatrogasnu zajednica sudjeluje 49 projektnih partnera sa svih kontinenata.
Domaćin pilot demonstracije bila je vatrogasna služba Moravsko-šleske regije.
Pilot demonstracija bila je podijeljena u 3 cjeline (testiranje i usklađivanje, predstavljanje funkcionalnosti i terenska vatrogasna vježba).

Testiranje i usklađivanje
U vatrogasnom zapovjedništvu Moravko-šleske regije u Frýdek-Místeku provodilo se testiranje i usklađivanje korisničkih proizvoda, priprema istih za završnu vatrogasnu vježbu i upoznavanje partnera EU-projekta Silvanus s njihovim funkcionalnostima. Također je domaćin predstavio dodatne funkcionalnosti i češke vatrogasne inovacije, koje će se predstaviti na vatrogasnoj vježbi, kao što je dron nosivosti 40 kg, zapovjedna vatrogasna vozila  za komunikacije i blindirani “gasni vlak” za specijalne vatrogasne intervencije.

Predstavljanje funkcionalnosti
Na Fakultetu za sigurnosno inžinjerstvo Tehničkog sveučilišta Ostrava održana je vatrogasna konferencija, gdje su predstavljene funkcionalnosti korisničkih proizvoda EU-projekta Silvanus (detekcija požara pomoću senzora, prognoza širenja požara, praćenja širenja požara, aplikacije za građane, planovi evakuacije građana u slučaju šumskih požara, sustavi za dijeljenje internet signala i roboti za gašenje šumskih požara), rad  Tehničkog sveučilišta Ostrava i aktivnosti javnog poduzeća “Češke šume” i lovačkih saveza u prevenciji od šumskih požara.

Vatrogasna vježba
Na vatrogasnoj vježbi u općini Krasna u brdsko-planiskim uvjetima analizirane su funkcionalnosti  korisničkih proizvoda EU-projekta Silvanus, njihovo praćenje na platformi (dashboard) projekta, kao i njihova integrativna sposobnost u operativne postupke čeških vatrogasaca.

Pomoć građanima 
U vrlo zanimljive proizvode koji se daju na raspolaganje građanima putem EU-projekta Silvanus spadaju mobilne aplikacije za građane s nizom zanimljivih informacija i uputa (https://silvanus-project.eu/user-products/citizen-engagement-app/), te aplikacija za prepoznavanje vrsta raslinja (Woode).
Pilot demonstracija u Hrvatskoj održat će se 22. i 23. listopada 2024. godine u vatrogasnom vježbalištu u Vučevici.
Detalji o EU-projektu Silvanus mogu se naći na web-stranici: https://silvanus-project.eu/.

Dodatak galeriji fotografija je snimka drona, koju možete pogledati ovdje.

Pisane vijesti