Održano 25. hodočašće vatrogasaca

U nedjelju 2. lipnja 2024. održano je 25. jubilarno hodočašće vatrogasaca u Svetište Majke Božje Bistričke kojem je prisustvovalo oko 2.000 vatrogasaca iz cijele Hrvatske, a koje je predvodio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Sudomaćinstvo hodočašće ove godine preuzela je Vatrogasna zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije.

Uz vatrogasce, hodočašću i misnom slavlju su prisustvovali izaslanik Predsjednika RH Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja RH Tomo Medved, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora zastupnica Marijana Petir, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Damir Trut, ravnatelj CZ-a, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Predsjedništva HVZ-a Ante Sanader, Franjo Gregurić, počasni predsjednik HVZ-a, Robert Markt, izvršni predsjednik HCK, Marijan Lovrenčić, zapovjednik VZŽ Krapinsko-zagorske, Stjepan Skuliber, predsjednik VZŽ Krapinsko-zagorske, Teodor Švaljek, predsjednik Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica, Josip Milički, načelnik Općine Marija Bistrica, Marko Marušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Robert Pavić, zamjenik načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske, Silvestar Štefović, predsjednik VZŽ Bjelovarsko-bilogorske, Josip Heger, zapovjednik VZŽ Bjelovarsko-bilogorske, Sunčana Glavak, zastupnica u EU parlamentu, Zoran Gregurević, gradonačelnik Krapine te ostali visoki vatrogasni dužnosnici.

„Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja, tome zasigurno pridonosite i vi svojim predanim i požrtvovnim radom, a u tome imate i punu potporu naše Vlade. Vatrogasna zajednica je jedan od stupova sustava domovinske sigurnosti i na tom tragu u proteklim godinama naša je Vlada investirala puno u opremu i vozila, kao i status vatrogasaca. Činimo sve kako bi taj tradicionalno prepoznatljiv sustav vatrogastva u Republici Hrvatskoj i nadalje bio održiv“, rekao je ministar Medved u svojem obraćanju.

Zapovjednik Tucaković pozdravio je sve vatrogasce kao i visoke goste koji su se odazvali ovom hodočašću. “Danas smo na tradicionalnom hodočašću, ove godine jubilarnom, na kojem molimo za snagu koja je potrebna svakome vatrogascu koji brine o sigurnosti i građana te turista koji dolaze u Hrvatsku. Vatrogasni posao je opasan, a nažalost tome smo svjedočili i zadnjih dana kada je na intervenciji stradao vatrogasac. Molimo za njega, sve vatrogasce i za sve naše obitelji koje strepe nad svakim našim odlaskom na intervenciju jer znaju da nam svaka može biti posljednja. Želim da iz ovog Svetišta danas odete puni hrabrosti i dobrote što su i inače odlike naših vatrogasaca”, rekao je Tucaković.

Prigodnim govorima obratili su se i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Petir,  župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Kolar te načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički.

Misno slavlje je predvodio vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, uz preč. Domagoja Matoševića, rektora Svetišta MBB-a.
Nakon svete mise je održan Križni put bistričkom kalvarijom.

Pisane vijesti