Susreti kolekcionara vatrogasne baštine i vatrogasnih puhačkih orkestara u Koprivnici

Hrvatska vatrogasna zajednica u suradnji s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Koprivnica, a povodom obilježavanja 150. obljetnice Društva, organizira 2. susret kolekcionara vatrogasne baštine i 38. susret vatrogasnih puhačkih orkestara koji će se 18. i 19. svibnja održati u Koprivnici.
 

Tako će u subotu 18. svibnja Koprivnica ugostiti ljubitelje vatrogasne povijesti na 2. susretu kolekcionara vatrogasne baštine u Domu mladih Koprivnica (Ulica hrvatske državnosti 10, 48000 Koprivnica) od 8:00 do 12:00 sati.

Cilj manifestacije je okupiti kolekcionare vatrogasne baštine iz Hrvatske i susjednih zemalja i široj javnosti predstaviti ovaj zanimljiv hobi. Posjetitelji će tako moći vidjeti zbirke vatrogasnih medalja, znački, modela vatrogasnih vozila te zbirke numizmatike i filatelije na temu vatrogastva kao i staru vatrogasnu opremu. Za vrijeme trajanja susreta, posjetitelji mogu pogledati opremu i vozila Javne vatrogasne postrojbe Grada Koprivnice i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Koprivnica.

Ljubitelje glazbe prava poslastica čeka u nedjelju 19. svibnja na Zrinskom trgu u Koprivnici. Prema pristiglim prijavama na 38. susretu će svoje umijeće pokazati 16 vatrogasnih puhačkih orkestara iz gotovo cijele Hrvatske. Dolazak orkestara u Koprivnici očekuje se od 8:00 do 9:00 sati, a nakon postrojavanja i zajedničke izvedbe državne i vatrogasne himne, otvaranje susreta će započeti u 9:30 sati. Program susreta traje od 10:00 do 15:30 sati.

Tradicija vatrogasnih puhačkih orkestara seže u drugu polovinu 19. stoljeća, kada su se u vatrogasnim društvima okupljali i glazbenici koji su krenuli s formiranjem vatrogasnih glazbenih sastava. Vatrogasni puhački orkestri danas okupljaju mlade, ali i iskusne glazbenike, članove dobrovoljnih vatrogasnih društava koji svoje znanje predstavljaju na nizu susreta i natjecanja u zemlji i u inozemstvu. Repertoar vatrogasnih puhačkih orkestara obuhvaća djela klasične glazbe, ali i modernih pop te rock skladbi stranih i domaćih izvođača.

Zato dođite ovu subotu i nedjelju u Koprivnicu  i uživajte u vatrogasnoj povijesti i izvedbama vatrogasnih puhačkih orkestara.

Pisane vijesti | Manifestacije