Svjetski vatrogasni kongres

Od 6. do 8. svibnja 2024. godine u Washingtonu DC (Sjedinjene Američke Države) održan je 1. svjetski vatrogasni kongres.

Svjetski vatrogasni kongres (World Fire Congress-WFC) osnovan je na inicijativu Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u cilju rješavanja zajedničkih izazova među vatrogasnim službama diljem svijeta, pod motom „Globalna suradnja kao odgovor na globalne izazove“. Na kongresu su sudjelovala 52 nacionalna izaslanstva vatrogasnih rukovodstava sa svih kontinenata, a Hrvatsku vatrogasnu zajednicu predstavljali su glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader.

Inauguracijsko zasjedanje WFC-a održava se u pozadini složenih, isprepletenih pitanja s kojima se suočavaju vatrogasne službe. To uključuje pitanja požara građevina, požare raslinja i klimatske promjene, nove tehnologije u vatrogastvu te zdravlje i sigurnost vatrogasaca. Za ova 4 područja osnovane su radne grupe, koje će svoje rezultate predstaviti na sljedećem WFC-u u Velikoj Britaniji 2026. godine. Na kraju kongresa potpisana je deklaracija  s ciljevima i načelima Kongresa.
Nakon toga je izaslanstvo Hrvatske vatrogasne zajednice posjetilo Vatrogasno zapovjedništvo New Yorka (New York Fire Department), a na osnovu inicijative Vatrogasne zajednice županije Vukovarsko -srijemske i Osječko -baranjske, koje su uspostavile kontakte.

Centralna tema posjeta je bilo pitanje e-mobilnosti i vatrogasnih izazova, koji su vezani uz iste. Tako u New Yorku bilježe 18 smrtnih slučajeva u 2023. godini, koji su direktna posljedica požara vezanih uz punjenje i nestručno rukovanje i nesreće električnih vozila, bicikala,  romobila i skutera.  Kako bi se suprotstavili ovim negativnim trendovima, vatrogasci New Yorka pooštrili su regulativu u ovom pogledu te su pokrenuli inicijativu zabrane uvoza tehnike koja ne odgovara nacionalnim (američkim) propisima.
Na kraju stručnog posjeta hrvatsko izaslanstvo odalo je počast na memorijalnom centru poginulim američkim vatrogascima (njih 343) nakon terorističkog napada 11. 9. 2001. godine.
 
 

Pisane vijesti