Izložba "Crna šuma" otvorena u Dubrovniku

U četvrtak 9. lipnja u Kneževu Dvoru u Dubrovniku otvorena je izložba fotografija "Crna šuma" autora Damira Hoyke, u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice i pod domaćinstvom Dubrovačkih muzeja.

Otvaranju izložbe su prisustovali autor Damir Hoyka, ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać, predsjednik i zapovjednik VZŽ Dubrovačko - neretvanske Ivo Franušić i Stjepan Simović, brojni vatrogasci iz dobrovoljnih vatrogasnih društava i javnih vatrogasnih postrojbi iz Dubrovačko - neretvanske županije koji su sudjelovali na gašenju požara na Pelješcu te velik broj posjetitelja i zaljubljenika u fotografiju.


Sve okupljene je na početku otvaranja pozdravila ravnateljica Vilać naglasivši kako izložba ima dokumentarni i edukativni karakter te da izravno pokazuje posljedice ljudskog nemara.
Urednica Vatrogasnog vjesnika Nina Francetić je rekla da je izložba došla u županiju u kojoj je cijela priča nastala te dodala kako je ova izložba dokaz da iz jedne negativne priče može nastati uspješan umjetnički projekt. Navela je da je cijeli projekt financiran sredstvima EU projekta Holistic koji za cilj ima sprečavanje nastanka šumskih požara. "Ovom serijom fotografija željeli smo poslati najbitniju poruku koju vatrogasci uvijek naglašavaju, a to je poruka o važnosti odgovornog ponašanja" -- rekla je Francetić.


Autor Damir Hoyka je rekao da je na ideju o izložbu došao nakon viđenih prizora izgorenog Pelješca. "Razmišljao sam može li se iz toga lošega napraviti nešto dobro kako bi se spriječila katastrofa takvih razmjera u budućnosti. Nakon nekog razmišljanja shvatio sam da želim napraviti fotografije koje će biti društveno aktivne i živjeti s ljudima', kazao je autor izložbe. Zahvalio se dubrovačkim vatrogascima, posebno predsjedniku i zapovjedniku Franušiću i Simoviću te zapovjedniku DVD Kuna Niki Meštroviću za pomoć prilikom snimanja.
Voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić pozvao je posjetitelje da detaljno promotre fotografije i pomognu i sprečavanju nastanka novih crnih šume, te otvorio izložbu.
Vrhunske fotografije Damira Hoyke u kombinaciji s reprezentativnim prostorom Kneževa dvora jamče da će ovu izložbu u Dubrovniku vidjeti veliki broj domaćih i stranih posjetitelja te zahvaljujemo Dubrovačkim muzejima na pruženom povjerenju.

Posebna zahvala ide dubrovačkim vatrogascima, predvođenima predsjednikom Franušićem i zapovjednikom Simovićem, koji su svojim angažmanom oko izložbe pokazali kako se aktivno i efikasno radi na protupožarnoj preventivi i promociji vatrogastva.


Posjetitelji će izložbu moći vidjeti u Kneževu dvoru do 3. srpnja.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica