Hrvatska vatrogasna zajednica – dobitnik nagrade „Medicina“

Svečanom sjednicom Fakultetskoga vijeća, koja se održala u ponedjeljak 18. prosinca 2023. godine u dvorani Miroslav Čačković, obilježeni su Dan i 106. obljetnica Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
 

Sjednicu je otvorio je dekan prof. dr. sc. Slavko Orešković, koji je u svojem govoru istaknuo da je „Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu najveća i najznačajnija znanstveno-obrazovna ustanova u hrvatskom visokoškolskom sustavu te ključna institucija za cjelokupni zdravstveni sustav i razvoj biomedicinskih znanosti. Naš fakultet najodgovorniji je za medicinsku povijest, sadašnjost i budućnost hrvatske medicine, a krase ga humanost i znanstvena istina.“

Dekan se dotaknuo izazova iz bliske nam prošlosti poput epidemije virusa COVID-19 i zagrebačkog potresa, koji je uvelike utjecao na napore svih dionika fakultetske djelatnosti, od njegovih studenata, nastavnika, uprave i djelatnika, kao i suradnika. Posebno se osvrnuo na tekuću obnovu potresom oštećenih zgrada i četiri aktivna gradilišta, kao i na rokove završetka radova koji se planiraju do početka sljedeće akademske godine. Predstavio je i strateške projekte poput Biomedicinskog istraživačkog centar (BIMIS), koji je upravo dobio građevinsku dozvolu za svoj infrastrukturni dio, Studentske poliklinike (STUP), koja će biti centralno mjesto zdravstvene zaštite za 70.000 studenata Sveučilišta u Zagrebu, te projekt Centra za simulacije u medicini.

Pozdrave okupljenima uputili su rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Ivica Šušak, izaslanik predsjednika Vlade Republike hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske, gospodin Tomislav Dulibić te izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica prim. mr. sc. Maja Grba-Bujević, dr. med.

Nagrada „Medicina“
Kao i svake godine dodijeljene su nagrade Fakulteta. Nagradom “Medicina” - u znak priznanja i zahvalnosti za promicanje načela humanosti i etičnosti u skrbi za teško bolesne ljude, a u čast i slavu Medicine, Čovjeka i Humanosti - za koju je obrazloženje dao akademik Marko Pećina, nagrađena je Hrvatska vatrogasna zajednica.

„Vatrogastvo je opasan i human poziv, a u najkompleksnijim intervencijama vatrogasci tijesno surađuju s medicinskim osobljem, najčešće s hitnom medicinskom pomoći, ali i s policijom, hrvatskom vojskom, Hrvatskom gorskom službom spašavanja.Vatrogasci prolaze složene vježbe i osposobljavanja kako bi bili maksimalno pripravni, a budući da razmjeri velikih katastrofa ne poznaju državne granice, hrvatski vatrogasci aktivno surađuju i s vatrogasnim organizacijama mnogim drugih zemalja. Godišnje odrade više od 30.000 različitih intervencija, često izlažući svoje živote, i zato ova nagrada ide u prave ruke“, kazao je akademik Pećina.

Nagradu je preuzeo glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković koji je izrazio veliku zahvalu što ona ide upravo hrvatskim vatrogascima kao bitnoj sastavnici domovinske sigurnosti te da gotovo ne postoji intervencija u kojoj oni ne sudjeluju. „Hrvatsko vatrogastvo broji gotovo 150.000 članova, a glavninu vatrogastva čine dobrovoljci koji bez ikakve naknade, riskirajući svoje živote i poklanjajući svoje slobodno vrijeme, pomažu spašavajući druge. U našim vatrogasnim redovima puno je i liječnika i medicinskih sestara, i na to smo ponosni. Vatrogasna djelatnost, isto kao i zdravstvena, ovdje je da služi građanima kako bi se oni uvijek osjećali sigurni i to je ono što nas povezuje. Iznimno smo počašćeni na ovoj nagradi i na tome što je prepoznato hrvatsko vatrogastvo. Hvala vam na ovome priznanju“, rekao je zapovjednik Tucaković.

U sastavu vatrogasne delegacije koja je prisustvovala uručenju nagrade bili su i predsjednik Predsjedništva HVZ-a Ante Sanader, počasni predsjednik Franjo Gregurić, zamjenik predsjednika i zapovjednik VZŽ Istarske Dino Kozlevac, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Gordan Filinić, predsjednik VZŽ Sisačko-moslavačke Mijo Brlečić, predsjednik VZŽ Primorsko-goranske Slavko Gauš, predsjednik VZŽ Krapinsko-zagorske Stjepan Skuliber, predsjednik i zapovjednik VZŽ Osječko-baranjske Zdenko Čarapar i Zoran Pakšec, načelnik Sektora za vatrogastvo Mario Starčević i tajnik Kabineta Hrvoje Ostović.

Nagrada za posebno postignuće u medicinskoj struci i znanosti dodijeljena je Povjerenstvu za organizaciju, stručno praćenje i kontrolu kvalitete Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.
Posebna nagrada za značajan doprinos ugledu Fakulteta pripala je Povjerenstvu za razredbeni postupak.
Dekanovom nagradom za produktivnost tijekom pohađanja sveučilišnog poslijediplomskog doktorskog studija nagrađeni su dr. sc.  Jan Homolak, dr. sc. Valentina Hribljan, dr. sc. Mislav Mikuš, dr. sc. Marko Tarle, dr. sc. Dorja Vočanec i dr. sc. Klara Zubčić.
Nagradu za dugogodišnji predani rad i izniman doprinos u podizanju ugleda Fakulteta primio je Damir Panić, gospodarstveni tajnik.

Svečanu sjednicu svojim je nastupom uzveličao pjevački zbor studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Lege artis.

Pisane vijesti