Otvoren novi Društveno-vatrogasni dom Kostrena

Danas je svečano otvoren novi Društveno-vatrogasni dom Kostrena, projekt vrijedan 1,8 milijuna eura koji je izgrađen sredstvima Općine Kostrena

Na otvaranju su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Slavko Gauš te načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić.

Zapovjednik Tucaković na otvorenju je kazao: Možda ste mala općina, ali ste jedinstven primjer toga kako to treba funkcionirati u Hrvatskoj. Ovo je jedan odličan primjer simbioze vatrogasaca i jedinice lokalne samouprave jer ovaj dom ostaje za brojne generacije koje ostaju ovdje na obuci i u zaštiti svojih sugrađana.
Naravno, čestitke idu načelniku i svim vijećnicima jer bez ovakvih odluka našim vatrogascima bi bilo puno teže obavljati svoje zadaće. Vatrogasci su stalno spremni za interveniranje, svakodnevno gase požare, i profesionalni i dobrovoljni, i zato vam svima hvala. U ime HVZ-a sve vas pozdravljam i stojimo vam na raspolaganju“, rekao je Tucaković.
 
Potreba za izgradnjom Društveno-vatrogasnog doma u Kostreni ističe se i planira desetljećima, a činjenicom da je završen, i to u godini kada Kostrena obilježava važnu obljetnicu, osobito je zadovoljan načelnik Vranić.
– Raduje me, i ponosan sam, da je ovaj lijep i vrijedan projekt okončan upravo u godini kada Općina Kostrena obilježava trideset godina samostalnosti, čime se još jednom potvrdila opravdanost zalaganja svih zaslužnih za osamostaljenje Kostrene, koja se u posljednja tri desetljeća razvila u jednu od najuspješnijih i najrazvijenijih hrvatskih općina, rekao je načelnik Vranić.
 
Vlastita sredstva u opremanje prostora i nabavku opreme uložit će i DVD Kostrena, koji je, kako ističu u Društvu, tijekom godina štedio upravo za ovu namjenu.
Novi Društveno-vatrogasni dom smješten je na parceli od 2.500 četvornih metara i izveden kao zgrada na dvije etaže s 450 četvornih metara prostora po etaži i vatrogasnim tornjem.
Osnovna namjena građevine je vatrogasni dom u kojem je nove prostore dobilo Dobrovoljno vatrogasno društvo Kostrena, pa najveći dio prostora ima vatrogasnu namjenu, dok dio prostora na katu ima društvenu namjenu i bit će namijenjen radu udruga.
 
U prizemlju zgrade nalazi se garaža za vatrogasna vozila te većina prostora potrebna za rad i boravak vatrogasaca. U dijelu prizemlja je i ulazni prostor sa stubištem za gornju etažu i podiznom rampom za osobe s invaliditetom i teškoćama u kretanju.
Na katu se nalaze uredi DVD-a, dva dodatna ureda, predavaonica, društvena sala, garderoba, sanitarni čvorovi i pristup vatrogasnom tornju.
Na zgradu će biti postavljena i elektrotehnička sirena za uzbunjivanje, povezana u sustav javnog uzbunjivanja 112.

Pisane vijesti