2. sjednica Predsjedništva HVZ

Dana 4.10.2017. u Malom Lošinju održana je 2. sjednica Predsjedništva HVZ

Nakon usvojenog zapisnika sa 1. sjednice, potvrđen je Financijski plan HVZ-a za 2018. s projekcijama za 2019. i 2020., Operativni program rada za 2018. s projekcijama za 2019. i 2020. te Izmjene i dopune državnog proračuna Republike Hrvatske za 2017., dio koji se odnosi na Hrvatsku vatrogasnu zajednicu.

Imenovani su predstavnici Nacionalnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara, iz redova Hrvatske vatrogasne zajednice u sastavu Ante Sanader, predsjednik, Željko Popović, načelnik, Siniša Jembrih, predsjednik Odbora za profesionalno vatrogastvo, i zamjenik predsjednika HVZ za kontinent prvu polovicu mandata, a zamjenik predsjednika HVZ za priobalje, drugu polovicu mandata.

U skladu s naputkom Ministarstva uprave, donesen je Godišnji plana rada za 2018., koji se temelji na Strateškom planu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Operativnom financijskom planu HVZ. Godišnji plan rada svoje utemeljenje ima u Zakonu o vatrogastvu i Zakonu o zaštiti od požara, te u sebi sadržava i niz aktivnosti koje Hrvatska vatrogasna zajednica tradicionalno provodi putem Stručne službe. Planom rada definirana je vizija Hrvatske vatrogasne zajednice koja je unapređenje protupožarne zaštite na području cijele Republike Hrvatske kroz razvoj svih komponenti vatrogasnog sustava, i misija koja je priprema i unaprjeđenje vatrogasnog sustava za učinkovito djelovanje u provedbi vatrogasne djelatnosti. Donesen je i Pravilnik o polaganju ispita za vatrogasne suce, kojim se propisuju način i uvjeti polaganja ispita za vatrogasnog suca te obnavljanje licence. Predsjedništvo je donijelo Program osposobljavanja i usavršavanja dobrovoljnih vatrogasaca za 2018., kojim se određuje broj vatrogasaca koji se planiraju ospoosbiti i usavršiti tijekom 2018., te pripadajući iznosi sufinanciranja za njegovo ostvarivanje. Donesen je Program informativno-promidžbene i nakladničke djelatnosti za 2018., sa pregledom dotiska i tiska izdanja Hrvatske vatrogasne zajednice u 2018., a koja će se moći nabaviti u Ekonomatu HVZ. Utvrđen je prijedlog Mjerila o korištenju sredstava premije osiguranja za 2018., koja će se uputiti Skupštini HVZ na donošenje. Podnesena su Izvješća o radu 22. Kampa vatrogasne mladeži HVZ, te o 16. međunarodnom natjecanju vatrogasaca i 21. međunarodnom natjecanju vatrogasne mladeži CTIF-a koje se održalo od 9. do 16. srpnja 2017. u Villachu, Austrija, gdje je na natjecanju sudjelovalo 2.550 natjecatelja iz 27 nacija. Temeljem prijedloga VZŽ Osječko-baranjske, g. Miloradu Ćupurdija, dodijeljeno je zvanje počasnog višeg vatrogasnog časnika.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica