Vatrogasac godine 2017.

Na Danima hrvatskog turizma otvorenim u srijedu 25. u Malom Lošinju, dodjeljene su nagrade najboljima u turizmu ove godine.

Titulu vatrogasca godine u kategoriji „Čovjek – ključ uspjeha, djelatnik godine“ u 2017., dijele dvojica vatrogasaca: Marin Rados iz Javne vatrogasne postrojbe Zadar te Mario Dabelić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Mljet.
Nagrada je to koja je od ove godine po prvi put otvorena za vatrogasce, zahvaljujući suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice s Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom i Hrvatskom gospodarskom komorom.

Ovom se nagradom željelo istaknuti važnost vatrogasne djelatnosti kao i aktivnosti vatrogasaca u prevenciji i očuvanju ljudskih života, ali i prirodnih ljepota Hrvatske.
Iza nas je jedna od najtežih požarnih sezona koja se osobito osjetila na području dalmatinskih županija, stoga ova nagrada ide u ruke onih koji su se danonoćno žrtvovali kako bi bili očuvani ljudski životi i imovina.


Obrazloženje nagrađenih

MARIN RADOS (VZŽ Zadarske) - zaposlenik je Javne vatrogasne postrojbe Zadar već 11 godina pri čemu znatno doprinosi operativnoj spremnosti svoje postrojbe, izrazito stručnim i marljivim izvršavanjem redovitih dužnosti, ali i nadprosječnim zalaganjem prilikom brojnih intervencija na kojima je sudjelovao.
Samo u ovoj godini je sudjelovao u njih čak 89, hvaljen je od strane nadređenih rukovoditelja, a svojim je pozitivnim primjerom utjecao na rad kolektiva.


MARIO DABELIĆ (VZŽ Dubrovačko – neretvanske) - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u kojoj je i ove požarne sezone zabilježen velik broj požara otvorenoga prostora, posebno se ističe veliki požar na otoku Mljetu, koji je buknuo u večernjim satima 22. kolovoza 2017. godine, uzrokovan iskrenjem dalekovoda.

Po dojavi o požaru, na gašenje je odmah izašlo više od 30 gasitelja iz Javne vatrogasne postrojbe Mljet kao i djelatnika Nacionalnog parka Mljet, a svima je zapovijedao Mario Dabelić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Mljet. Požar je izbio iznad naselja Blato, dva kilometra udaljenom od Nacionalnog parka Mljet. Na tom mjestu je izrazito gusta i neprohodna borova šuma, a vatra se širila nošena jakim vjetrom. Padala je noć i nije se moglo osloniti na pomoć kanadera koji su trebali doći tek ujutro.
Zapovjednik Mario Dabelić je odlučio da se požar, koji se širio prema moru, okruži s bokova i neprestano natapa, a s pilama i kosijerima da se napravi koridor, provuku cijevi i vodom okruži vatra. Zapovjednik, njegovi vatrogasci, rendžeri NP Mljet i mještani zajedničkim su snagama u četiri sata obuzdali požar koji je progutao 90 hektara šume i došao na dva kilometra od Nacionalnog parka.
Oko tri sata ujutro požariste je bilo pod nadzorom. Napominjemo da se ovdje radilo o vrlo teškom i zahtjevnom terenu, borovoj šumi i makiji, gdje nema kuća i poljoprivrednih nasada. Požar koji je prijetio Nacionalnom parku ugasili su sami, bez kanadera i pojačanja s kopna, a s obzirom da je bila riječ o gustoj borovoj šumi, ali i nenaseljenom području, ovako odrađena intervencija je za svaku pohvalu.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica