Otvorena izložba "Meteorologija i vatrogastvo"

U subotu 20. kolovoza 2022. godine u sklopu manifestacije ŠPANCIRFEST u Muzeju hrvatskog vatrogastva otvorena je izložba „Meteorologija i vatrogastvo”.

Uz vatrogasce i zainteresirane građane, otvaranju izložbe su prisustvovali zamjenik predsjednika i zapovjednik Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu Radovan Martinec i Mladen Rogina i predstavnik VZŽ Primorsko-goranske René-Raymond Gulin.

U ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, sve prisutne je na početku otvaranja pozdravio voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić, koji je istaknuo da je izložba nastala u suradnji Državnog hidrometeorološkog zavoda i Hrvatske vatrogasne zajednice. Cilj izložbe je bio prikazati suradnju između ove dvije institucije, s naglaskom na zajedničkom djelovanju prilikom požarne sezone.

Okupljenima se preko video poruke obratio predstavnik Državnog hidrometeorološkog zavoda Lovro Kalin.

- Zahvaljujem Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici na pruženoj prilici da javnosti prikažemo našu suradnju kroz ovu izložbu. Zahvaljujem svim djelatnicima obje ustanove te entuzijastima koji su za izložbu pripremili fotografije i predmeta – rekao je Kalin i poželio svim vatrogascima što mirniji nastavak požarne sezone.

Zamjenik predsjednika Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu Radovan Martinec je istaknuo da je ova izložba postavljena u sklopu tradicionalne varaždinske manifestacije ŠPANCIRFEST, kako bi posjetiteljima dala nešto drugačiji pogled na vatrogastvo. Iskazao je dobrodošlicu svim prisutnima i otvorio izložbu nakon čega su posjetitelji razgledali izložene predmete i nastavili s prigodnim druženjem.

O izložbi
Izložba „Meteorologija i vatrogastvo”, autorskog dvojca Lovro Kalin (DHMZ) i Vedran Runjić (HVZ), prikazuje ulogu meteorologa u pripremama za požarnu sezonu, ali i u svim drugim vatrogasnim aktivnostima u kojima su potrebni precizni podaci o vremenu. Kroz 20 plakata prikazana je povijest suradnje DHMZ-a i HVZ-a te današnje zajedničke aktivnosti ovih dvije institucija. Dio plakata govori o klimatskim promjenama i njihovu utjecaju na povećanje požarne opasnosti na području Republike Hrvatske. Obrađeni su i najveći požari koji su nastali upravo radi nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Uz plakate, izloženi su meteorološki instrumenti koje koristi DHMZ, ali i pripadnici vatrogasnih postrojbi. Bogata istraživačka djelatnost prikazana je kroz znanstvene časopise u kojima su objavljeni stručni radovi na temu analize meteoroloških uvjeta za najvećih požara koji su pogodili Hrvatsku. Također je izložena i meteorološka kućica s pripadajućim instrumentima, što će posebno zanimati naše najmlađe posjetitelje.

AUTORI: Lovro Kalin (DHMZ), Vedran Runjić (HVZ)

SURADNICI: Mislav Anić, Jelena Bašić, Ivana Grljak, Ivan Guettler, Tomislava Hojsak, Tomislav Kozarić, Marija Mokorić, Željka Pogačić, Zoran Radunić, Karlo Repac, Mario Rogina, Danica Sičić, Branko Smolić, Matko Suton, Ines Srzić, Kornelija Špoler Čanić, Ivana Čavlina Tomašević, HVZ – DVIP Odjel Zadar, JVP Grada Splita, JVP Grada Varaždina

GRAFIČKO OBLIKOVANJE: Anita Čolak

Izložbu je moguće pogledati u Muzeju hrvatskog vatrogastva (Ulica baruna Trenka 44, Varaždin) do 15. siječnja 2023. godine.

Pisane vijesti