Mrtva priroda

Promidžbena kampanja s ciljem osvještavanja odgovornog ponašanja

U prvih 7 mjeseci ove godine, u odnosu na prošlu, zabilježeno je 46 % više požara na otvorenome prostoru dok je gledajući samo požare raslinja u istom razdoblju evidentirano povećanje od čak 70%. Posljedica je to dugotrajne suše u kombinaciji s visokim temperaturama koji su cijelu zemlju, ali prvenstveno našu obalu, pretvorili u visoko rizično požarno područje gdje je često samo iskra dovoljna za katastrofu.
Samo jedan nesmotreno bačeni opušak ili nedovoljno ugašeni roštilj prijeti kućama i iziskuje nadljudske napore vatrogasaca u spašavanju ljudi i imovine. Samo je trenutak nepažnje dovoljan da se živopisna mediteranska šuma pretvori u mrtvu prirodu.
 
Hrvatska vatrogasna zajednica u suradnji s kreativnom agencijom I TO NIJE SVE! pokrenula je kampanju čiji je cilj podići svijest o razornim posljedicama požara, a koju su podržale i oglašivačke kuće Go2Digital i Media Media oglasi, kao i Ingrafika digital print te fotograf Marko Vukas. Kampanja traje tijekom kolovoza na oglasnim mjestima koja uključuju billboard plakate na priobalju te digitalne površine na kontinentu i priobalju.
 
Za kampanju je bila potrebna samo jedna slika nepoznatog autora koju smo, nažalost, svi toliko puta vidjeli - Mrtva priroda.  U umjetnosti, najčešće u slikarstvu, mrtva priroda označava korištenje neživih ili nepokretnih predmeta za središnje likovne motive, poput ubranog voća ili vrča mlijeka. A u ovom slučaju i stabla koje je do jučer bilo živo dok su danas od njega ostali samo izgorjeli ostaci. Prirodi su potrebne godine za obnovu stoga je i ova kampanja jedan od načina kako građanima skrenuti pozornost da je odgovornost na svima nama u smanjenju broja požara i šteta koje od njih nastaju.
 
Spriječimo požare savjesnim ponašanjem, a u slučaju požara nazovite 193 ili 112. 
 

Pisane vijesti