Uvježbavanje NAMIRG tima za rad s helikopterom

U Divuljama je 12. svibnja 2022. provedeno godišnje uvježbavanje članova hrvatskog dijela NAMIRG tima (North Adriatic Maritime Incident Response Group - Grupe za interveniranje u pomorskim nesrećama u akvatoriju Sjevernog Jadrana) za aktivnosti potpomognute helikopterom.

Jednodnevno godišnje zajedničko uvježbavanje hrvatskog dijela NAMIRG tima, instruktora Hrvatske vatrogasne zajednice i posade s helikopterom iz eskadrile transportnih helikoptera proveo se u  Divuljama, 12. svibnja 2022., prema Programu osposobljavanja za spašavanje ugroženih osoba iz okruženja požara uz upotrebu helikoptera s naglaskom na aktivnosti vezane za gašenje i spašavanje ljudi na moru što je i osnovni cilj NAMIRG-a.

Prilikom redovne trenaže vatrogasci su uvježbavali rappelling iz helikoptera Mi-8 MTV-1, a radi se o tehnici spuštanja pomoću tankog užeta, zatim podizanje i spuštanje vatrogasaca s opremom uz korištenje LPG dizalice helikoptera te simulacije spašavanja ozlijeđenih osoba pomoću nosila i košare za spašavanje. Na kraju je simulirano izvlačenje vatrogasaca u grozd u podvjesu helikoptera.

NAMIRG je EU projekt kojeg je izradila Vatrogasna zajednica Istarske županije, zajedno sa slovenskom Gasilskom brigadom iz Kopra i talijanskim Comando Regionale Vigili del Fuoco Friuli Venezia Giulia, a koji je nastao po uzoru na MIRG EU (Maritame Incident Response Groups) kojeg su razvile zemlje sjeverne Europe, a EU prihvatila kao sustav organizacije operativnog rješavanja kriznih situacija gašenja požara i spašavanja na moru.

Uvježbavanje je pratio županijski vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac, koji je naglasio važnost stalnog uvježbavanja za ovakve specifične aktivnosti. Plan je povećanje kapaciteta spremnosti NAMIRG-a, jer sadašnji je nedovoljan za područje cijelog Jadrana te će se, uz potporu Hrvatske vatrogasne zajednice, ove sposobnosti razvijati duž cijelog Jadrana. Posebno je pohvalio već ustaljenu suradnju s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom, Eskadrilom transportnih helikoptera u Divuljama i Hrvatskom vatrogasnom zajednicom.

Ovo je ujedno bila i priprema dijela vatrogasnog sustava za turističku i protupožarnu sezonu 2022. gdje su svi sudionici pokazali iznimno visoku razinu uvježbanosti.

Pisane vijesti | Osposobljavanje i usavršavanje