Povodom Dana žena u Virovitici okupljeno 130 vatrogaskinja

Virovitičko-podravska županija može se pohvaliti velikim brojem vatrogaskinja

Na jednom mjestu 130 vatrogaskinja iz svih dijelova Virovitičko-podravske županije okupilo se 8. ožujka povodom Dana žena u Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici.

Naime, Virovitičko-podravska županija je prepoznata na hrvatskoj karti vatrogastva, a Hrvatskoj je četvrta po broju vatrogaskinja. Od ukupno 2 966 članova vatrogasnih postroji, starijih od 18 godina, njih 617 su vatrogaskinje. Istodobno, od 880 operativnih vatrogasaca, njih 112 su vatrogaskinje.
Osim toga, ova županija ima i jedinu županijsku zapovjednicu -  Mateju Fras Venus, ali i Mateju Doner koja je prva žena u Predsjedništvu Hrvatske vatrogasne zajednice kao zamjenica predsjednika.

Ovo okupljanje organizirali su Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije i Županija kako bi zahvalile svim tim hrabrim ženama koje stoje rame uz rame svojim muškim kolegama i ravnopravno se bore za ljudske živote i imovinu.

Vatrogaskinje su u Tehnološko- inovacijskom centru pozdravili župan Igor Andrović, njegov zamjenik Marijo Klement i predsjednik VZ VPŽ Željko Palković, no prije svega riječ je imala županijska zapovjednica Mateja Fras Venus.

Ovo je po prvi puta u povijesti hrvatskog vatrogastva da se ovoliki broj samo vatrogaskinja okupio na jednom mjestu i to nisu sve naše vatrogaskinje nego 130 onih najaktivnijih i koje su na pozicijama u našim postrojbama. Druženje je bilo tematsko i kroz njega smo održali dva predavanja: o muško-ženskim odnosima posebno u ovakvim zanimanjima te o ženama u županijskom vatrogastvu i moćnim ženama svjetske povijesti. Mi imamo iznimno aktivne vatrogaskinje i u svakom, pa i ovom našem zanimanju žene su jako važne i ovo što smo mi organizirali pokazatelj je koliko su žene vrijedne – rekla je zapovjednica Fras Venus koja je i održala prvo predavanje, a drugo je održala dopredsjednica Matea Doner.

Pisane vijesti