Silvanus

EU-projekt SILVANUS planira pružiti ekološki održivu i klimatski otpornu platformu za upravljanje šumama kroz inovativne sposobnosti za sprečavanje i borbu protiv nastanka i širenja požara raslinja. Platforma će udovoljiti zahtjevima učinkovitog korištenja resursa i pružiti zaštitu od prijetnji požara raslinja na koje se nailazi globalno. Projekt će uspostaviti sinergiju između (i) zaštite okoliša; (ii) stručnjaka za tehnologiju i (iii) društvene znanosti za jačanje sposobnosti regionalnih i nacionalnih vlasti da nadgledaju šumske resurse, procjenjuju biološku raznolikost, generiraju preciznije pokazatelje rizika od požara i promiču sigurnosne propise među građanima kroz kampanje podizanja svijesti.

Novost projekta SILVANUS leži u razvoju i integraciji naprednih semantičkih tehnologija za sustavno formaliziranje znanja o upravljanju šumama i korištenju resursa. Uz to, platforma će integrirati okvir za obradu velikih podataka sposoban za analizu heterogenih izvora podataka, uključujući resurse za promatranje zemlje, klimatske modele i vremenske podatke, kontinuirano računanje multi-spektralnih video tokova na brodu. Također, projekt integrira niz tehnologija senzora koristeći inovativnu bežičnu komunikacijsku infrastrukturu kroz koordinaciju zrakoplova i zemaljskih robota. Tehnološka platforma dopunit će se integracijom modela otpornosti i rezultatima ekoloških studija provedenih za procjenu pokazatelja rizika od požara na temelju kontinuiranih istraživanja šumskih regija. Ankete su osmišljene kako bi uzele u obzir stručnost i iskustvo vatrogasnih organizacija koje zajednički pružaju potporu za zaštitu šumskih površina u Europi i u međunarodnim zajednicama. Inovacija projekta bit će potvrđena kroz 11 pilot demonstracija u cijeloj Europi i međunarodno, koristeći dva ciklusa.
 
U projektu SILVANUS sudjeluju 47 PROJEKTNA PARTNERA Europske Unije iz Hrvatske (4), Cipra (2), Češke Republike (1), Irske (1),  Francuske (2), Njemačke (1),  Grčke (8), Italije (9), Luksemburga (1), Poljske (3), Portugala (5), Rumunjske (3), Slovačke (4), Španjolske (1) i Švedske (2),  3 projektna partnera iz Indonezije, Australije i Brazila, te  6 vanjskih projektnih partnera iz Brazila, Hrvatske (4) i Portugala (1).
 
Projektni partneri iz Hrvatske su:
Organizacije koje osiguravaju tehnologiju:
Rinigard d.o.o.
Micro Digital d.o.o. (ujedno i voditelj jedne radne grupe projekta)
Veleučilište Velika Gorica
 
Dionici: vatrogasne organizacije, organizacije zaštite okoliša, ekološke organizacije:
Hrvatska vatrogasna zajednica
 
Vanjski projektni partneri:
Ravnateljstvo Civilne zaštite
Javna Ustanova Park Prirode Učka
Energetski Institut Hrvoje Požar
Končar – Inženjering za energetiku i transport d.d.

Službena stranica projekta: silvanus-project.eu/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/silvanus-project/
Twitter: https://twitter.com/SilvanusProject
Newsletter: https://silvanus-project.eu/wp-content/uploads/2022/10/SILVANUS-2nd-Newsletter.pdf
YouTube kanal: https://www.youtube.com/channel/UCXlxrDz7K7WEjMS1_OblLrQ )