Požarna sezona 2018.

Jedinice lokalne samouprave donose odluku o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru.

Hrvatska vatrogasna zajednica tijekom požarne sezone provodi brojne kampanje sa svrhom smanjenja požara.

Sukladno Zakonu o zaštiti od požara, novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn.

S ciljem upozorenja na odgovorno ponašanje, Hrvatska vatrogasna zajednica i ove godine provodi niz promidžbenih aktivnosti. Na frekventnim trajektnim linijama postavljeni su plakati tijekom cijele požarne sezone koji na hrvatskom i engleskom jeziku koji podsjećaju turiste na zabranu paljenja kao i na brojeve žurnih službi. Vizual za ovogodišnji plakat je pobjednički likovni rad učenika Luke Duplančića.

I ove su godine tiskani letci za strane na čak 8 jezika, a distribucija se se obavljati preko županijskih vatrogasnih zajednica te DM prodavaonica u sklopu kampanje „Budite i Vi čuvar hrvatskih ljepota“. Ujedno je ove godine Hrvatska vatrogasna zajednica potpisala sporazum s Hrvatskim autocestama, a vezano za suradnju i provođenje preventivnih aktivnosti u požarnoj sezoni. Zahvaljujući ovom sporazumu, 40 000 letaka će se dijeliti u udarnim vikendima tijekom turističke sezone na naplatnim postajama Bregana, Lučko, područje Like i Dalmacije kao i na prodajnim mjestima elektroničke naplate cestarina (ENC).

Ujedno će se emitirati radijski spot na engleskom jeziku namijenjen stranim turistima koji upozorava na opasnosti paljenja vatre na otvorenom prostoru, na bacanje opušaka te roštiljanje bez nadzora. Spot će se emitirati na radijskim postajama unutar HR mreže i pojedinim lokalnim radijskim postajama, a TV spot na hrvatskom jeziku na programima Hrvatske televizije.



Hrvatska Vatrogasna Zajednica