Poziv za medije - 145 godina Hrvatske vatrogasne zajednice

Svečana proslava 145. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice

Pozivamo vas da medijski popratite svečanu proslavu 145. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) koja će se održati 20. prosinca 2021. godine u Maloj dvorani KD „Vatroslav Lisinski“, s početkom u 17:00 sati.

Naime, Hrvatska vatrogasna zajednica kao krovna organizacija hrvatskog vatrogastva u više od 14 desetljeća svojeg postojanja mijenjala je ustrojstvo, nazive i čelništvo, ali nikada nije promijenila svoj glavni cilj – a to je briga za vatrogastvo i, u konačnici, za sigurnost građana.
Hrvatska vatrogasna zajednica danas je središnji državni ured nadležan za vatrogastvo koji čini jedan od najbitnijih elemenata sustava Domovinske sigurnosti. Glavna snaga vatrogastva je 32.765 dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasca te vatrogaskinja koji djeluju u 1801 dobrovoljnom vatrogasnom društvu i 76 javnih vatrogasnih postrojbi. Ove snage prosječno godišnje odrade oko 30 000 intervencija, od požara objekata i otvorenog prostora do svih vrsta spašavanja, akcidenata s opasnim tvarima i drugih intervencija.

Svi ovi segmenti vatrogastva bit će prikazani i u dokumentarnom filmu „Zovi 193“ čija se pretpremijera očekuje upravo na ovoj svečanosti. Film nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije (HRT), rezultat je dugogodišnje odlične suradnje HVZ-a i HRT-a,  na dinamičan način prikazuje vatrogasnu svakodnevicu u postrojbama, brojne aspekte vatrogasnog poziva kao i mnogobrojne izazove i opasnosti s kojima se vatrogasci svakodnevno susreću.

Svečanost će ujedno biti prilika i za dodjelu najviših vatrogasnih priznanja, Plaketa i povelja s likom Mirka Kolarića i Gjure Stjepana Deželića.
 
Program
17.00 - Početak svečanog Programa
          - Državna i vatrogasna himna
17.10 - Prigodna obraćanja
17.35 - Dodjela Plaketa i povelja s likom Mirka Kolarića i Gjure Stjepana Deželića
18.00 - Glazbeni intermezzo
18.05 - Pretpremijera dokumentarnog filma “Zovi 193”
19.00 - Glazbeni intermezzo           

 
Kontakt osoba: Nina Francetić, nina.francetic@hvz.hr, 091/112-0003.
 
Molimo predstavnike medija da svoj dolazak najave na e-mail: mediji@hvz.hr, najkasnije do petka, 17. prosinca 2021. godine do 10.00 sati. Prijava treba sadržavati ime i prezime, naziv medija, status (novinar, fotograf ili snimatelj), broj osobne i novinarske iskaznice te broj mobitela.

Ulazak je moguć uz posjedovanje EU digitalne potvrde, liječničke potvrde o preboljenju bolesti Covid-19 ili uz rezultat testiranja, ne stariji od 48 sati.


Pisane vijesti