Skupština CTIF-a i Kongres Vatrogasne zajednice Francuske

Od 15. do 16. listopada 2021. godine u Marseillesu (Francuska) održana je Skupština Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF) u sklopu kongresa i izložbe Vatrogasne zajednice Francuske.

Hrvatsku vatrogasnu zajednicu predstavljali su glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, načelnik Sektora za vatrogastvo Mario Starčević i viši stručni savjetnik-informatičar Željko Cebin.

Izložba i kongres Vatrogasne zajednice Francuske
Izložbi Vatrogasne zajednice Francuske prisustvovalo je preko 10.000 registriranih sudionika. Na izložbi su svoje proizvode i usluge predstavili izlagači iz cijelog svijeta, s nizom popratnih aktivnosti kao što su vježbe spašavanja i gašenja, te savjetovanje, na kojem su centralna tema bile analize katastrofalnih požara raslinja u Australiji i Grčkoj.
Na kongresu Vatrogasne zajednice Francuske sudjelovalo je preko 1.000 izaslanika. Kongresu se obratio predsjednik Francuske Emmanuel Macron, koji je pohvalio rad francuskih vatrogasaca, te je obećao još veću potporu dobrovoljnom vatrogastvu i rješavanju problematike prijevoza bolesnika u bolnice.

Skupština CTIF-a
Na Skupštini CTIF-a bili su nazočni predstavnici iz 14 zemalja članica, dok je virtualno nazočilo daljnjih 7 zemalja članica, te jedna pridružena članica. Aktivnosti CTIF-a tijekom 2020. godine bile su uvjetovane COVID-pandemijom, tako da se većina aktivnosti provodila na daljinu.
Izvršni odbor CTIF-a održao je 20 online sjednica u 2021. godini, a po prvi je put održan sastanak predsjednika odbora i radnih grupa CTIF-a, koji će se i dalje nastaviti.

Umjesto stručnog skupa održano je u 2021. godini na temu odgovora na pandemiju COVID-19 online-savjetovanje s  predavačima iz Japana i SAD-a. Početkom 2022. godine planira se novo savjetovanje. Istaknuta je dobra suradnja temeljem partnerskih sporazuma s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (International Atomic Energy Agency -IAEA), Zajednicom vatrogasnih časnika Europske Unije (FEU),  Svjetskom zajednicom javnog prijevoza (International Association of Public Transport - UITP), Međunarodnom zajednicom spasilačkih bespilotnih letjelica (International Emergency Drones Organization - IEDO) i Službom za sigurnost Ujedinjenih naroda (United Nations Department of Safety and Security - UNDSS). Ubuduće će se na sjednice Skupštine CTIF-a pozivati predsjednici povjerenstava i radnih grupa CTIF-a. Uloženi su napori da se u CTIF učlane zemlje Južne Amerike i Afrike. CTIF će sljedeće godine na sajmu Interschutzu u Njemačkoj imati vlastiti izložbeni prostor.

Ukupna aktiva CTIF-a u 2020. godini iznosila je 364.732,53  EUR. Ukupni višak prihoda nad rashodima  iznosio je u 2020. godini 41.331,64 EUR, pri čemu su prihodi od redovnih članica iznosili 73.600 EUR, a od pridruženih članica 40.800 EUR. Trošak ureda CTIF iznosio je 26.000 EUR.
Dopredsjednici CTIF-a podnijeli su izvješća o radu, pri čemu su istaknuli aktivnosti odbora i radnih grupa koji su bili u njihovoj nadležnosti. Novoosnovani odbori CTIF-a su Odbor za zdravlje, koji će se baviti fizičkim i mentalnim zdravljem vatrogasaca, posebno prehranom i unosom tekućine vatrogasaca, bazirano na znanstvenim spoznajama i iskustvima.
Nove radna grupa CTIF-a su „požari u tunelima“, koja broji  9 članica, te „pridružene članice“.
CTIF je raspravljao o EU direktivi o radnom vremenu, koja propisuje maksimalno tjedno radno vrijeme od 48 sati, te minimalno 12 sati oporavka između rada. Istaknuta je potreba  lobiranja u Europskoj Komisiji, kako ovo pitanje ne bi ugrozilo sustav dobrovoljnog vatrogastva u Europi.

Odbor za natjecanja raspravlja daljnje termine natjecanja, te je dilema, da li će se ubuduće natjecanja održavati 2025. i 2027. godine po starom redoslijedu, ili po novom redoslijedu 2024. i 2026. godine.
U redovno članstvo CTIF-a primljena je Kanadska zajednica vatrogasnih zapovjednika, a tvrtka Desautel postala je nova pridružena članica CTIF-a.
Na sjednici su izabrani članovi Nadzornog odbora CTIF-a Laurent Wherli (Švicarska) i Luc Faes (Belgija),  a Yvonne Naesman (Švedska) izabrana je za dopredsjednicu CTIF-a.
Vatrogasna zajednica Slovenije predstavila je stanje priprema međunarodnih vatrogasnih natjecanja, koja će se od 17. do 24. srpnja 2022. godine održati u Celju (https://ctif2022.com/).

Sljedeće sjednice Skupštine CTIF-a održat će se u 2022. godini u Celju i u 2023. godini u Ruskoj Federaciji.

Pisane vijesti