Konferencija „Vatrodojava i zaštita od požara“

Na konferenciji „Vatrodojava i zaštita od požara“ sudjelovao je velik broj vatrogasaca, a uvodno je izlaganje imao glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković

U Zagrebu je danas održana konferencija „Vatrodojava i zaštita od požara“ na kojoj su prezentirana stručna izlaganja te je provedena panel rasprava na temu vatrodojavnih sustava kao važnog segmenta u zaštiti osoba i imovine. Kroz brojne su teme razmotrene zakonske regulative, norme kao i dostupna tehnologija.

Uvodno predavanje je održao Slavko Tucaković na temu „Zakon o vatrogastvu – izazovi i primjena u praksi“. Kako je uvodno rekao, 2020. i 2021. obilježila je epidemija bolesti COVID-19, saniranje posljedica potresa te parlamentarni izbori, a sve navedeno je utjecalo na primjenu odnosno na usklađivanje poslovanja sa odredbama Zakona o vatrogastvu. „S početkom 2021. i istekom roka za usklađivanje poslovanja, Hrvatska vatrogasna zajednica je pristupila provođenju postupaka upravnog nadzora. Također, Hrvatska vatrogasna zajednica daje stručna mišljenja i objašnjenja u primjeni, po traženjima, ali i samoinicijativno u svrhu lakšeg provođenja Zakona“, kazao je. Osvrnuo se i na provođenje Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH kao i na netom završenu protupožarnu sezonu. „U odnosu na 2020.g. smanjen je broj požara na priobalju za 20,49% dok je izgorjela površina manja za 58,98%, a indeks opožarene površine manji je za 48,41%. Uspoređujući 2021. s desetogodišnjim prosjekom povećan je broj požara na priobalju za 10,91% dok je izgorjela površina manja za 45,41%, a indeks opožarene površine manji je za 40,73%. Osim dijelom na infrastrukturi i svakako okolišu, nije bilo direktnih  značajnijih većih šteta za građane RH, turiste i njihovu imovinu“, zaključio je Tucaković. Dodao je i kako je provedeno 554 inspekcijskih nadzora u protekle dvije godine, kako se provode stručni ispiti za vatrogasce s posebnim ovlastima i odgovornostima, a vršit će se i nadzor nad provedbom programa neformalnog obrazovanja u sustavu vatrogastva. Kazao je i kako u studenom započinje formalno obrazovanje odraslih u Državnoj vatrogasnoj školi putem programa prekvalifikacije za zanimanje vatrogasac i za zanimanje vatrogasni tehničar, a nastava će se održavati u obliku redovne nastave osim u Zagrebu i u podružnicama Splitu, Rijeci i Osijeku: „Interes je velik te se u tu svrhu provela predprijava kako bi se nastava uspjela organizirati na adekvatan način“, zaključno je rekao.

U panel raspravi sudjelovala je Matea Novosel, rukovoditeljica Odjela pravnih, kadrovskih i općih poslova HVZ-a,  Branko Šuta iz Ravnateljstva civilne zaštite, Branko Šimara iz UPVH-a, Stjepan Frančić iz Eurostandarda te Siniša Pintarić iz Honeywella. Centralna tema rasprave odnosila se na članak 44. Zakona o vatrogastvu koji se tiče povezivanja sustava za dojavu požara na vatrogasnu postrojbu.

U konferenciji su, uz predstavnike privatnih tvrtki, prisustvovali i vatrogasci iz cijele RH, a raspored tema dostupan je na poveznici: https://bit.ly/2YNXDZq

Pisane vijesti