Obilježavanje 145. obljetnice


U ovoj obljetničarskoj godini, zbog epidemiološke situacije i svih mjera opreza, izostalo je obilježavanje obljetnice kakvo smo imali prethodnih godina. Premda prvotno zamišljena kao svečana sjednica Skupštine HVZ-a koja je planirana u svibnju, na sam Dan vatrogastva 4. svibnja, centralna proslava s visokim uzvanicima odgođena  je do daljnjega. Otkazani su i brojni događaji za građane kojima je trebala biti obilježena obljetnica.
Ipak, Hrvatska vatrogasna zajednica u manjem će obimu proslaviti svoj 145. rođendan.
Glavni događaj kojim se planira napraviti retrospektiva što je Hrvatska vatrogasna zajednica bila u prošlosti, te kako danas izgleda moderno vatrogastvo, moći će se pogledati u dokumentarnom filmu u produkciji Hrvatske radiotelevizije (HRT). 
HVZ i HRT povezuje dugogodišnja odlična suradnja koja će biti obilježena i ovim filmom u trajanju od 52 minute. Sniman u gotovo cijeloj Hrvatskoj, dokumentarnim filmom će se prikazati razni aspekti vatrogasnog poziva. Od prikaza prosječnog dana vatrogasca u postaji, stvarne vatrogasne intervencije i izlaska na teren, prikaza brojnih segmenata vatrogasnih intervencija te spašavanja na moru i vodi,  do interveniranja prilikom prometnih nesreća. Prikazane će biti i razne specijalnosti koje su vatrogascima svakodnevica: ronjenje, spašavanje s visine i iz dubine, desant helikopterom, okuka vatrogasnih timova sa psima. Također, spomenut će se i ostali dijelovi koji su utkani u vatrogasnu svakodnevicu: stalna implementacija i razvitak informatizacije, natjecanja djece i mladeži, susreti vatrogasnih puhačkih orkestara, bogata vatrogasna povijest prikazana u Muzeju hrvatskog vatrogastva kao i u dinamičnim susretima vatrogasnih veterana.
Pretpremijera dokumentarnog filma planirana je u prosincu ove godine.


Monografija

Postojeća Monografija Hrvatske vatrogasne zajednice  u jednom svojem dijelu će se revidirati, ali i proširiti. Prvenstveno se to odnosi na posljednjih 5 godina u kojima je Hrvatska vatrogasna zajednica dobila novi Zakon o vatrogastvu, preustrojena je u središnji državni ured za vatrogastvo, a na njezinome čelu je glavni vatrogasni zapovjednik. U „osvježenoj“ Monografiji svoje će mjesto naći i veće vatrogasne intervencije koje su obilježile noviju vatrogasnu povijest, kao i nagrade koje su vatrogasci i vatrogasne organizacije tijekom godina dobili za svoju hrabrost i požrtvovnost.