Obilježavanje Dana vatrogastva

Dan vatrogastva u Hrvatskoj se obilježava 4. svibnja na dan svetog Florijana, nebeskog zaštitnika vatrogasaca, čime započinju preventivno promidžbene manifestacije u sklopu obilježavanja svibnja kao Mjeseca zaštite od požara.

Niti ove godine neće biti tradicionalnog obilježavanja Dana vatrogastva, s obzirom na situaciju oko pandemije bolesti COVID 19. Obilježavanje Dana vatrogastva će se diljem Hrvatske obilježiti na način prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Svaka vatrogasna organizacija će obilježavanje započeti u 8,30 sati  paljenjem svijeća za sve poginule i umrle vatrogasce i hrvatske branitelje, a u trajanju od jedne minute oglasit će se sirene vatrogasnih vozila ispred vatrogasnih domova diljem domovine. Tako će se u sjedištima županija održati i mimohodi vatrogasnih vozila, nastupi puhačkih orkestara, svete mise s osvrtom na dan koji se obilježava, a u svrhu odavanja počasti svim vatrogaskinjama i vatrogascima za požrtvovan i nesebičan rad i trud te kao odraz zajedništva vatrogasaca Republike Hrvatske.

Proslava Dana vatrogastva u Zagrebu počinje u 8,30 sati polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata i na grob počasnog predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Teodora Frickog. U 9:30 sati slijedi svečano polaganje vijenca ispred spomenika ocu hrvatskog vatrogastava Gjuri Stjepanu Deželiću u Zagrebu, a svečana misa u kapelici Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj biti će održana u 11 sati.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković donio je povodom Dana vatrogastva  odluke o priznanju vatrogasnim dužnosnicima u mandatnom razdoblju 2017.-2021. te o davanju medalja vatrogascima za požrtvovnost i pomoć na sanaciji posljedica potresa.
 
Svečana primopredaja vozila
U sklopu obilježavanja Dana vatrogastva, u utorak, 4. svibnja 2021. godine s početkom u 13.00 sati u prostorima Državne vatrogasne škole (Ksaverska cesta 107, Zagreb), bit će održana svečana primopredaja 75 kombi te 15 interventnih vatrogasnih vozila.
Podjeli će prisustvovati predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sa suradnicima, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te predstavnici vatrogasnih organizacija koje će dobiti vatrogasna vozila.
 
Kombi vozila su nabavljena temeljem Ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu, zaključenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice te Programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu. Ovo je prva podjela vozila temeljem navedenog ugovora. Planirana je nabava još 58 pick-up vozila koja će biti isporučena do kraja lipnja 2021. godine.

Interventna vozila su nabavljena u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“. Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz OPERATIVNI PROGRAM KONKURENTNOST I KOHEZIJA (Prioritetna os 5, Specifični cilj 5b1). Prijavitelj projekta je Ministarstvo unutarnjih poslova, a isti se provodi u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom. Ovo je ukupno treća podjela vozila iz navedenog programa te će ukupno u sve 3 podjele biti isporučeno 49 od 94 vozila.

    

Pisane vijesti