Zajednička sjednica Predsjedništva i Zapovjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice

U Karlovcu je održana zajednička sjednica Predsjedništva i Zapovjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice.

Članovi tih dvaju tijela su se složili o svim primjedbama na nacrt Zakona o vatrogastvu, koji će biti potpuno završen u petak i u ponedjeljak predan Ministarstvu unutarnjih poslova da ga ono može pustiti na e-savjetovanje pa da, kako je planirano, 16. svibnja bude na sjednici Vlade spreman za puštanje u saborsku proceduru s dva čitanja, rekao je Sanader.


Kao najvažniju novost, predsjednik Sanader je istaknuo prijedlog da vatrogastvo dobije središnji državni ured za vatrogastvo, "svoje samostalno nadležno tijelo", a ne da, kao dosad, bude u sastavu MUP-a, Civilne zaštite ili Državne uprave za zaštitu i spašavanje, koja je ove godine ukinuta.
Definirane su i snage za međunarodnu vatrogasnu pomoć, ali je za nju odgovorna Vlada, koja ujedno i sklapa ugovore o međunarodnoj pomoći s pojedinim državama.

Novi bi zakon trebao dati veću važnost županijskim vatrogasnim zapovjednicima i zapovjednicima gradova i općina, s tim da se zapovjedni sustav 'uvezuje', te će vatrogasni zapovjednici moći izravno smjenjivati i imenovati nižerangirane zapovjednike, s tim da će u profesionalnim postrojbama dosadašnja upravna vijeća, kao politička tijela, biti zamijenjena vatrogasnim vijećima u kojima će biti vatrogasci, a ne političari.

Financiranje vatrogastva također bi trebalo biti bolje, rečeno je, jer bi država osim profesionalnog vatrogastva, i to preko njega, financirala i dobrovoljno vatrogastvo. Poznato je da već djeluje državni Vatrogasni operativni centar, a sada će se osnivati i županijski operativni centri i glavni će zapovjednik biti šef županijskim centrima i njihovim zapovjednicima.

Član Zapovjedništva HVZ i zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković zadovoljan je takvim razvojem situacije, planiranim izmjenama Zakona o vatrogastvu, pokrenutim nakon velikih požara 2017. godine.
"Zadovoljan sam što je s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava dogovoreno odgovarajuće zbrinjavanje vatrogasaca koji moraju ići u prijevremenu mirovinu, da kod mogućih stradavanja vatrogasci imaju isti tretman kao pričuvni sastav Oružanih snaga Republike Hrvatske i MUP-a, a da i dobrovoljni operativni vatrogasci konzumiraju ista prava iz radno-pravnog statusa", rekao je Franković.

Istaknuo je kako će to omogućiti da mobilizacija ujedno bude i zapovijed, da pričuvni sastav DVD-a postaje aktivni sudionik intervencije i da svatko zna da će biti zbrinut ako nastrada te da će biti zbrinute i njihove obitelji.
Kad je riječ o plaćama, sustav je decentraliziran i određen je minimalni vatrogasni standard uređen Kolektivnim ugovorom državnih službenika i namještenika, ali se u zakonu predvidjela i mogućnost sklapanja granskoga kolektivnog ugovora kroz koji će omogućiti pojedinim jedinicama lokalne samouprave koje imaju više novca da ga dodaju iznad minimalno ugovorenog da bi, rekao je Franković, prava u vatrogastvu pojedinih gradova i općina bila jednaka pravima zaposlenika u njihovoj javnoj upravi. (HINA)



Hrvatska Vatrogasna Zajednica