Hrvatska domaćin velike međunarodne vježbe EU-a

Pod okriljem EU-a, od 7. do 10. travnja na otoku Cresu održat će se velika međunarodna vatrogasna vježba, s više od 300 sudionika iz 10-ak europskih zemalja. Bit će to prvi put da se pod „kapom“ EU-a organizira vježba na temu gašenja šumskih požara, i to baš u Hrvatskoj, što je veliko priznanje hrvatskoj vatrogasnoj organizaciji.

Vatrogasna vježba „Cres Modex 2019“ provodi se u sklopu EU-projekta „Romex“ i dio je aktivnosti Mehanizma civilne zaštite Europske unije, čija je temeljna svrha unaprijediti suradnju država članica prilikom intervencija u slučajevima prirodnih katastrofa te tehnoloških i ekoloških incidenata velikih razmjera. Trenutačno su 34 zemlje članice Mehanizma, a njih 10-ak uključit će se u vježbu na Cresu. Naime, pored hrvatskih postrojbi, planirano je sudjelovanje najmanje šest kopnenih modula koji će doći iz Grčke, Španjolske, Francuske, Austrije, Rumunjske i Italije. Organizaciju vježbe koordinira rumunjski konzorcij CN APELL, koji je prošle godine sličan posao odradio i u Italiji, gdje je održana vježba postupanja prilikom poplava, a isti će konzorcij ove godine i u Crnoj Gori organizirati još jednu veliku vježbu, također na temu poplava.

Vježba na Cresu trajat će 76 sati bez prekida, a pokazat će je li Europa spremna za velike šumske požare, kakvi su nedavno bili u Švedskoj i Grčkoj. Fokus vježbe neće biti na tehničkim kapacitetima, već će se ocjenjivati strategija, planiranje, taktike postupanja, učinkovitost operacija, suradnja timova, snalaženje međunarodnih snaga na nepoznatom terenu, fleksibilnost. Cilj je stvoriti što realniju situaciju, kako bi se vidjelo što sve treba učiniti kada neka zemlja zatreba međunarodnu pomoć. Stoga organizatori planiraju i video snimanje cjelokupnog događanja, koje će se kasnije iskoristiti za podrobne analize. Zbog svega navedenog, na svim sudionicima vježbe, a posebno organizatorima, velik je pritisak.

Višemjesečne pripreme
Pripreme za tako veliko i zahtjevno događanje traju već mjesecima, a sredinom veljače na trodnevnoj konferenciji, održanoj na Cresu, okupili su se predstavnici svih zemalja sudionica.
Pozdravio ih je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH, koji je uvodno istaknuo da će Hrvatska, na svim razinama, pružiti svu potrebnu pomoć, kako bi vježba bila uspješna.
- Ovakvi projekti doprinos su ukupnoj sigurnosti građana EU-a i osiguravaju jedan viši stupanj zaštite i sigurnosti njezinih građana. Drago nam je da će se vježba održati na Cresu, a Hrvatska će, kao domaćin, učiniti sve da ona u potpunosti uspije. U Republici Hrvatskoj je došlo do promjena u sustavu zaštite i spašavanja. Vatrogastvo, kao perjanica sustava zaštite građana, je dobilo svoj ured pod okriljem Vlade RH, dok je civilna zaštita sada u sklopu Ministarstva unutarnjih poslova. No, to neće utjecati na ovu vježbu i hrvatske aktivnosti u sklopu Mehanizma civilne zaštite. Dat ćemo veliku potporu ovom projektu, ali i ljudima koji će u toj vježbi sudjelovati. Naši vatrogasci su pri svim katastrofama u prvim redovima, a gašenje šumskih požara mi vježbamo svakodnevno. Siguran sam da će Hrvatska, na svim razinama, ispuniti očekivanja EU-a u ovom projektu. U tom smislu prenosim vam pozdrave Damira Truta, pomoćnika ministara unutarnjih poslova i Ante Sanadera, predsjednika HVZ-a, koji s osobitom pozornošću prate pripreme za ovu vježbu. Također zahvaljujem gradonačelniku Cresa, Kristijanu Jurjaku, i lokalnom DVD-u Cres na gostoprimstvu i logistici, kao i čelnicima Vatrogasne zajednice PGŽ-a, na kojima je najveći teret organizacije. Ova vježba će, siguran sam, pokazati da su i hrvatske snage spremne pomoći drugima, izvan granica Hrvatske, u slučaju velikih ugroza, naglasio je Tucaković.

Test za Hrvatsku, ali i EU
Na creskoj konferenciji razrađeni su mnogi tehnički detalji i dogovoreno daljnje postupanje. Kako je naglašeno, propusta ne smije biti jer će cijela europska javnost pomno pratiti događanja na Cresu. - Ovo je prvi put da Mehanizam civilne zaštite EU-a organizira vatrogasnu vježbu gašenja šumskih požara i zato ne čudi velik interes međunarodne javnosti. Cijela Europa će gledati što se ovdje događa, koliko smo uspješni. Ovo će biti pravi test za nas, i to test u stvarnim uvjetima. Vidjet će se kako zajedno možemo djelovati u velikim intervencijama, koliko smo uspješni, koordinirani, kako primjenjujemo standardne operativne procedure. Sudionici moraju imati dojam da su u stvarnoj misiji, a ne na vježbi. Imat ćemo mnogo sudionika pa je izazov sve to organizirati, moramo točno znati kako ćemo raditi zajedno. Gledali smo diljem Europe mnoge lokacije da vidimo gdje su nam najbolje mogućnosti za izvođenje ove vježbe i na kraju smo izabrali Hrvatsku. Zahvaljujemo Hrvatskoj što nam je ponudila Cres, napomenuo je Gerard Guerin, iz Ureda civilne zaštite Europske komisije.

Odabir Hrvatske za domaćina te zahtjevne vježbe veliko je priznanje Europske unije cijeloj hrvatskoj vatrogasnoj organizaciji, a posebno Vatrogasnoj zajednici PGŽ-a. Kako je istaknuo Mladen Vinković, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika RH, otok Cres nije slučajno izabran za održavanje vježbe. Prema njegovim riječima, Primorsko-goranska županija ima vrlo organiziranu vatrogasnu službu, odgovarajuću tehniku te vrlo kvalitetne vatrogasce koji koordinirani Vatrogasnom zajednicom PGŽ-a izvrsno funkcioniraju. Primorsko-goranska županijska vatrogasna organizacija njeguje izvrsnost, po čemu je prepoznata i izvan granica Hrvatske, rekao je Vinković. – Drago nam je što smo izabrani za domaćina ove velike vježbe. Vatrogasna zajednica PGŽ-a već godinama mnogo ulaže u edukaciju svojega kadra, što uključuje i praćenje trendova u struci, primjenu novih tehnologija, upoznavanja novih alata. I ova vježba bit će prilika da napravimo korak naprijed, da vidimo kako suvremenom tehnologijom možemo olakšati naš rad na samoj intervenciji te koliko će brz protok informacija utjecati na našu učinkovitost. Nama je ovo izazov, ali i velika pohvala za dosadašnji rad, istaknuo je Mladen Šćulac, županijski vatrogasni zapovjednik.

NICS – informatički sustav za upravljanje kriznim situacijama

Organiziranje, koordiniranje i zapovijedanje operativnim snagama koje sudjeluju na intervencijama prilikom događaja katastrofalnih razmjera velik je izazov za zapovjedni kadar. Za brzu i učinkovitu intervenciju potrebna je suradnja svih žurnih službi uključenih u događaj, a presudan je pravovremeni protok informacija. Stoga će se na vježbi na Cresu koristiti sustav NICS (Next-Generation Incident Command System), napredni informatički sustav za upravljanje u kriznim situacijama.
Sustav NICS razvila je američka Uprava domovinske sigurnosti, znanosti i tehnologije, u suradnji s Massachusetts Institute of Technology Lincoln Laboratory i kalifornijskim Odjelom šumarstva i zaštite od požara. Sustav NICS korisnike u realnom vremenu poslužuje svim relevantnim informacijama: podacima o terenu, vremenskoj situaciji, trenutnom rasporedu operativnih snaga, pozicijama vozila, infrastrukturi, fotografijama snimljenim iz zraka, itd. Osobitost NICS sustava je da nije limitiran, tj. može se prilagođavati i neograničeno nadograđivati najrazličitijim podacima, ovisno o specifičnostima svake pojedine intervencije. Svi ti podaci sinkroniziraju se putem mrežne suradnje, tj. sustav NICS sve informacije odmah integrira u online kartu te oni tako postaju dostupni svim korisnicima, što umnogome ubrzava protok informacija, olakšava suradnju i koordinaciju snaga na terenu, a zapovjednom kadru olakšava donošenje ključnih odluka o daljnjem postupanju tijekom kriznih situacija. U posljednjih osam godina sustav NICS korišten je na više od 200 stvarnih incidenata te se pokazao kao iznimno važan alat uspješnog upravljanja incidentom.

Vježba – dio Pilot projekta napredne regionalne suradnje u civilnim izvanrednim situacijama

Vježba na Cresu realizirat će se u sklopu Pilot projekta napredne regionalne suradnje u civilnim izvanrednim situacijama, sufinanciranog sredstvima SPS odjela NATO-a (Science for Peace and Security Programme - Program znanosti za mir i sigurnost). Hrvatska je u tom projektu već dvije godine, uz Crnu Goru te partner-zemlje Makedoniju i BiH. Kao što je poznato, program SPS već 60 godina promiče dijalog i praktičnu suradnju između država članica NATO-a i partnerskih zemalja, utemeljenu na znanstvenim istraživanjima, tehnološkim inovacijama i razmjeni znanja, a potiče i praktičnu suradnju prilikom sigurnosnih ugroza.
Koordinator tog projekta za Hrvatsku je Nikola Krizmanić, koji kaže: - To je pilot projekt i u fazi smo njegove implementacije u Hrvatskoj, da bismo vidjeli kakva je suradnja sa susjednim zemljama u situaciji kada imamo neki problem, u smislu slanja i pružanja pomoći, kada nam treba potpora stranih timova. Vježba na Cresu to će nam jako dobro pokazati. Tamo će biti mnogo timova pa ćemo moći provjeriti koliko se vatrogascima može olakšati rad kada trenutačno, i to vizualno, imaju dostupne sve informacije. Svi timovi na terenu imat će pristup sustavu NICS, putem kojega će dobivati zapovjedi, bez da dolaze u bazu operacija i bez direktnih konzultacija sa zapovjednikom, što će im omogućiti brže postupanje.

Promatrači i mediji

Budući da je ovo prvi put da EU organizira tako veliku vježbu gašenja šumskih požara, ne čudi izniman interes javnosti za to događanje. Već je najavljeno 30-ak promatrača iz EU-a, a vježbu će pratiti i najviši državni dužnosnici RH. Vježbu će popratiti i brojne novinarske ekipa iz mnogih europskih zemalja, što će biti izvrsna reklama za Cres, Primorsko-goransku županiju i cijelu Hrvatsku.

Naposljetku podsjetimo da je Republika Hrvatska prvi put sudjelovala u jednoj EU vježbi još 2008. godine, iako tada još nije bila članica EU-a. No, sada joj je prvi put dodijeljena uloga domaćina i organizatora tako velikog i zahtjevnog događanja.



Vježbe