Nova borba s poplavama

Nastavlja se sa sanacijom terena

GIS sustav za pomoć na poplavljenom području       


28. lipnja

Poplave u županjskoj Posavini
Najveća prirodna katastrofa od osamostaljenja Republike Hrvatske pogodila je područje Vukovarsko – srijemske županije u svibnju 2014. Na sanaciji područja pogođenog poplavom angažiran je velik broj vatrogasaca, pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika DUZS-a, volontera Crvenog križa, sa potrebnom opremom i vozilima. Uz domaće vatrogasne snage, na ispomoći su bile angažirane i snaga iz svih dijelova Hrvatske, ukupno 598 vatrogasaca sa 217 vozila. Sa vatrogasnim snagama je koordiniralo Vatrogasno zapovjedništvo u Županji i izdvojeno vatrogasno zapovjedništvo u Drenovcima.. Intervencije su uključivale izgradnju zečjih nasipa, evakuaciju građana i stoke, ispumpavanja, pranja objekata i cesta, prijevoz vode, hrane, ljudstva, uklanjanje strvina i smeća.
U periodu od 26.05.2014. do 28.06. 2014. angažirana su 633 vatrogasca, 142 kombi vozila i 139 vatrogasnih cisterni sa područja Vukovarsko srijemske županije. Vatrogasna društva sa područja općina Drenovci, Gunja i Vrbanja angažirana su kroz cijeli period u svojim općinama na različitim zadacima. Na intervencijama su sudjelovali vatrogasci DVD Gunja, Drenovci, Račinovci, Vrbanja, Županja, Đurići, Štitar, Babina Greda, Privlaka, Bošnjaci, Otok, Sladorana, Posavski Podgajci, JVP Vukovar, JVP Vinkovci i JVP Ilok.

Vatrogasno zapovjedništvo u Drenovcima prestalo je djelovati u subotu 28.06.2014. do kada je završen veliki dio posla, što se tiče vatrogasaca. Zapovjedništvo je vodilo evidenciju izvršenih dnevnih zadataka, održavalo kontakt sa općinama na ugroženom području, slalo dnevne izvještaje te raspoređivalko snage na terenu. U ovom periodu su se povukle i snage iz drugih županija, nakon čega su poslove preuzela dobrovoljna vatrogasna društva s područja općina Drenovci, Gunja i Vrbanja koja su aktivna od 14.05.2014. Nakon 28.06. 2014. ostalo je još nešto objekata za pranje i ostala je potreba za ispumpavanjem bunara, što su preuzele lokalne snage.
- Rad vatrogasnih snaga na terenu uglavnom je bio za svaku pohvalu. Obzirom na vrstu i količinu posla osobno se mogu samo najiskrenije zahvaliti svim vatrogascima iz cijele Hrvatske koji su dolazili raditi na poplavljeno područje i pohvaliti njihov rad i odnos prema radu u stvarno teškim uvjetima, isto tako bih se zahvalio svim donatorima koji su pomogli ojačati vatrogasna društva na području Vukovarsko-srijemske županije. – rekao nam je zapovjednik VZ Vukovarsko – srijemske županije Zdenko Jukić.

18. lipnja

Tijekom 17. lipnja vatrogasci iz Vukovarsko-srijemske županije, te dodatni vatrogasni timovi za sanaciju poplavnog područja iz Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-Posavske, Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke, Istarske, Varaždinske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Međimurske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba i dalje su nastavili sa aktivnostima pranja i dezinfekcije objekata i dvorišta i osiguranja deponija gdje se usitnjava otpad.
Na terenu je 17. lipnja bilo angažirano na navedenim zadacima ukupno 72 vatrogasca sa 38 vozila.
Uz navedene aktivnosti vatrogasci su cisternama (10 cisterni iz robnih zaliha) vršili dostavu pitke vode u mjesta Rajevo Selo, Gunja, Strošinci, Drenovci, Račinovci, Đurići.

17. lipnja
Domicilni vatrogasci iz Vukovarsko-srijemske, te vatrogasni timovi za sanaciju poplavnog područja iz Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-Posavske, Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke, Istarske, Varaždinske, Požeško-slavonske, Karlovačke, Virovitičko-podravske, Sisačko-moslavačke, Međimurske i Grada Zagreba i dalje sudjeluju u aktivnostima čišćenja i dezinfekcije objekata i dvorišta.
Na terenu je ukupno 61 vatrogasac sa 34 vozila.
Uz navedene aktivnosti vatrogasci su cisternama (10 cisterni iz robnih zaliha) vršili dostavu pitke vode u mjesta Rajevo Selo, Gunja, Strošinci, Drenovci, Račinovci, Đurići, Kamp, Posavski Podgajci, Soljani i Vrbanja.

16. lipnja
Tijekom jučeranjeg dana domicilni vatrogasci iz Vukovarsko-srijemske, te vatrogasni timovi za sanaciju poplavnog područja iz Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-Posavske, Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke, Istarske, Varaždinske, Požeško-slavonske, Karlovačke, Virovitičko-podravske, Sisačko-moslavačke, Međimurske i Grada Zagreba i dalje su nastavili sa aktivnostima čišćenja i dezinfekcije objekata i dvorišta. Obavljena je i smjena vatrogasnih snaga, te su otpuštene vatrogasne snage iz Karlovačke, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije. Uz navedene aktivnosti vatrogasci su cisternama (10 cisterni iz robnih zaliha) vršili dostavu pitke vode u mjesta Rajevo Selo, Gunja, Strošinci, Drenovci, Račinovci, Đurići, Kamp, Posavski Podgajci, Soljani i Vrbanja.

13. lipnja

Tjekom 12. lipnja vatrogasci iz Vukovarsko-srijemske, te vatrogasni timovi za sanaciju poplavnog područja iz Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-Posavske, Osječko-baranjske, Ličko-senjske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Primorsko-goranske, Požeško-slavonske, Karlovačke, Virovitičko-podravske, Sisačko-moslavačke, Međimurske i Grada Zagreba sa ukupno 114 vatrogasaca i 56 vozila i dalje su nastavili sa aktivnostima ispumpavanja bunara, stambenih objekta, podruma, kanala, čišćenja i dezinfekcije prometnica, objekata i dvorišta. Obavljalo se prepumpavanje vode u odvodne kanale, te čišćenje mjesnih cesta. Vatrogasci su uz navedene aktivnosti vršili i prijevoz volontera i specijalističkih timova po mjestima, kao i prevozili zaštitnu odjeću, sredstva za dezinfekciju i ostala sredstva potrebne ekipama na terenu.
Uz navedene aktivnosti vatrogasci su cisternama (uključujući i cisterne robnih zaliha) vršili dostavu pitke vode u mjesta Rajevo Selo, Gunja, Strošinci, Drenovci, Račinovci, Đurići Kamp.

12. lipnja

Tijekom 11. lipnja domicilni vatrogasci iz Vukovarsko-srijemske, te vatrogasni timovi za sanaciju poplavnog područja iz Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-Posavske, Osječko-baranjske, Ličko-senjske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Primorsko-goranske, Požeško-slavonske, Karlovačke, Virovitičko-podravske, Sisačko-moslavačke, Međimurske i Grada Zagreba sa ukupno 114 vatrogasaca i 56 vozila i dalje su nastavili sa aktivnostima ispumpavanja bunara, stambenih objekta, podruma, kanala, čišćenja i dezinfekcije prometnica, objekata i dvorišta. Obavljalo se prepumpavanje vode u odvodne kanale, te čišćenje mjesnih cesta. Vatrogasci su uz navedene aktivnosti vršili i prijevoz volontera i specijalističkih timova po mjestima, kao i prevozili zaštitnu odjeću, sredstva za dezinfekciju i ostala sredstva potrebne ekipama na terenu.
Uz navedene aktivnosti vatrogasci su cisternama (uključujući i cisterne robnih zaliha) vršili dostavu pitke vode u mjesta Rajevo Selo, Gunja, Strošinci, Drenovci, Račinovci, Đurići Kamp.

11. lipnja
Domicilni vatrogasci iz Vukovarsko-srijemske, te vatrogasni timovi za sanaciju poplavnog područja iz Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-Posavske, Osječko-baranjske, Ličko-senjske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Primorsko-goranske, Požeško-slavonske, Karlovačke, Virovitičko-podravske, Sisačko-moslavačke, Međimurske i Grada Zagreba sa ukupno 114 vatrogasaca i 56 vozila i dalje su nastavili sa aktivnostima ispumpavanja bunara, stambenih objekta, podruma, kanala, čišćenja i dezinfekcije prometnica, objekata i dvorišta. Obavljalo se prepumpavanje vode u odvodne kanale, te čišćenje mjesnih cesta. Vatrogasci su uz navedene aktivnosti vršili i prijevoz volontera i specijalističkih timova po mjestima, kao i zaštitne odjeće, sredstava za dezinfekciju i ostalih sredstava potrebnih ekipama na terenu.
Uz navedene aktivnosti vatrogasci su cisternama (uključujući i cisterne robnih zaliha) vršili dostavu pitke vode u mjesta Rajevo Selo, Gunja, Strošinci, Drenovci, Račinovci, Đurići Kamp.


SUMIRANI PREGLED AKTIVNOSTI VATROGASNIH SNAGA:
- Dostavljeno 159.900 lit pitke vode u 8 naselja
- Ukupno bilo aktivno 113 vatrogasca sa 56 vozila i 64 pumpe


BROJČANO STANJE VATROGASNIH SNAGA NA DAN 10.06.2014.
- Vatrogasno zapovjedništvo Drenovci – 111 vatrogasaca
- Stožer Županja – 22 vatrogasaca

10. lipnja
Vatrogasci iz Vukovarsko-srijemske, te vatrogasni timovi za sanaciju poplavnog područja iz Požeško-slavonske, Karlovačke, Virovitičko-podravske, Sisačko-moslavačke, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Brodsko-posavske i Bjelovarsko-bilogorske sa ukupno 113 vatrogasaca i 56 vozila nastavili su sa aktivnostima ispumpavanja bunara, stambenih objekta, podruma, kanala, čišćenja i dezinfekcije prometnica, objekata i dvorišta. Obavljalo se prepumpavanje vode u odvodne kanale, te čišćenje mjesnih cesta. Vatrogasci su uz navedene aktivnosti vršili i prijevoz volontera i specijalističkih timova po mjestima, kao i prevozili zaštitnu odjeću, sredstva za dezinfekciju i ostala sredstva potrebne ekipama na terenu.
Uz navedene aktivnosti vatrogasci su cisternama (uključujući i cisterne robnih zaliha) vršili dostavu pitke vode u mjesta Posavski Podgajci, Kamp, Rajevo Selo, Gunja, Strošinci, Drenovci, Račinovci i Đurići.

VZŽ Vukovarsko-srijemske: prijevoz volontera i prijevoz specijalističkih timova, prijevoz sredstava za dezinfekciju, zaštitne odjeće i ostalih sredstava potrebnim ekipama na terenu
U Drenovcima JVP Grad Zagreb sa akcidentnim vozilom nadzirao i sudjelovao na sanaciji boca sa dezificijensom (126 litara)

SUMIRANI PREGLED AKTIVNOSTI VATROGASNIH SNAGA:
- Dostavljeno 125.200 lit pitke vode u 8 naselja
- Ukupno bilo aktivno 113 vatrogasca sa 56 vozila i 64 pumpe
BROJČANO STANJE VATROGASNIH SNAGA NA DAN 09.06.2014.
- Vatrogasno zapovjedništvo Drenovci – 911 vatrogasaca
- Stožer Županja – 22 vatrogasaca

9. lipnja
Vatrogasci iz Vukovarsko-srijemske, te vatrogasni timovi za sanaciju poplavnog područja iz Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-Posavske, Osječko-baranjske, Ličko-senjske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Primorsko-goranske, Istarske županije i Grada Zagreba sa ukupno 153 vatrogasaca i 72 vozila nastavili su sa aktivnostima ispumpavanja bunara, stambenih objekta, podruma, kanala, čišćenja i dezinfekcije prometnica, objekata i dvorišta. Obavljalo se prepumpavanje vode u odvodne kanale, te čišćenje mjesnih cesta. Vatrogasci su uz navedene aktivnosti vršili i prijevoz volontera i specijalističkih timova po mjestima, kao i prevozili zaštitnu odjeću, sredstva za dezinfekciju i ostala sredstva potrebne ekipama na terenu.
Uz navedene aktivnosti vatrogasci su cisternama (uključujući i cisterne robnih zaliha) vršili dostavu pitke vode u mjesta Posavski Podgajci, Kamp, Rajevo Selo, Gunja, Strošinci, Drenovci, Račinovci i Đurići.
Dana 8. lipnja izvršena je zamjena vatrogasnih snaga novima iz VZ županija: Požeško-slavonske, Karlovačke, Virovitičko-podravske, Sisačko-moslavačke, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Brodsko-posavske i Bjelovarsko-bilogorske.

8. lipnja

Domicilni vatrogasci iz Vukovarsko-srijemske te vatrogasni timovi za sanaciju poplavnog područja iz Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Ličko-senjske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Primorsko-goranske, Istarske županije i Grada Zagreba sa ukupno 146 vatrogasaca i 73 vozila nastavili su sa aktivnostima ispumpavanja bunara, stambenih objekta, podruma, čišćenja i dezinfekcije prometnica, objekata i dvorišta. Obavljalo se prepumpavanje vode u odvodne kanale, čišćenje mjesnih cesta, natapanje barijera na graničnim prijelazima i uklanjale su se strvine. Vatrogasci su uz navedene aktivnosti prevozili volontere i specijalističke timove po mjestima, kao i zaštitnu odjeću, sredstva za dezinfekciju i ostala sredstva potrebne ekipama na terenu, te su prije otvaranja sa jednom vatrogasnom cisternom isprali i očistili novoizgrađeni most u Račinovcima.
Uz navedene aktivnosti vatrogasci su cisternama (uključujući i cisterne robnih zaliha) vršili dostavu pitke vode u mjesta Posavski Podgajci, Rajevo Selo, Gunja, Soljani, Strošinci, Vrbanja, Drenovci, Račinovci i Đurići.
U vatrogasce iz VZŽ Brodsko-posavske, VZŽ Vukovarsko-srijemske koji su došli 07.06. danas dolazi smjena vatrogascima

7. lipnja

Domicilni vatrogasci iz Vukovarsko-srijemske te vatrogasni timovi za sanaciju poplavnog područja iz Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Ličko-senjske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Primorsko-goranske, Istarske županije i Grada Zagreba sa ukupno 142 vatrogasaca i 71 vozila nastavili su sa aktivnostima ispumpavanja bunara, stambenih objekta, podruma, čišćenja i dezinfekcije prometnica, objekata i dvorišta. Obavljalo se prepumpavanje vode u odvodne kanale, čišćenje mjesnih cesta, natapanje barijera na graničnim prijelazima i uklanjale su se strvine. Vatrogasci su uz navedene aktivnosti prevozili volontere i specijalističke timove po mjestima, kao i zaštitnu odjeću, sredstva za dezinfekciju i ostala sredstva potrebne ekipama na terenu, te su prije otvaranja sa jednom vatrogasnom cisternom isprali i očistili novoizgrađeni most u Račinovcima.
Uz navedene aktivnosti vatrogasci su cisternama (uključujući i cisterne robnih zaliha) vršili dostavu pitke vode u mjesta Posavski Podgajci, Rajevo Selo, Gunja, Soljani, Strošinci, Vrbanja, Drenovci, Račinovci i Đurići.
07. lipnja u dodatnu ispomoć dolaze vatroagsci iz VZŽ Brodsko-posavske i VZŽ Vukovarsko-srijemske

Jučer napravljena primopredaja u Hrvatskom vatrogasnom zapovjedništvu

6. lipnja

Domicilni vatrogasci iz Vukovarsko-srijemske te vatrogasni timovi za sanaciju poplavnog područja iz Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Ličko-senjske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Primorsko-goranske, Istarske županije i Grada Zagreba sa ukupno 158 vatrogasaca i 56 vozila nastavili su sa aktivnostima ispumpavanja bunara, stambenih objekta, podruma, čišćenja i dezinfekcije prometnica, objekata i dvorišta. Obavljalo se prepumpavanje vode u odvodne kanale, čišćenje mjesnih cesta, natapanje barijera na graničnim prijelazima i uklanjale su se strvine. Vatrogasci su uz navedene aktivnosti prevozili volontere i specijalističke timove po mjestima, kao i zaštitnu odjeću, sredstva za dezinfekciju i ostala sredstva potrebne ekipama na terenu, te su prije otvaranja sa jednom vatrogasnom cisternom isprali i očistili novoizgrađeni most u Račinovcima.
Uz navedene aktivnosti vatrogasci su cisternama (uključujući i cisterne robnih zaliha) vršili dostavu pitke vode u mjesta Posavski Podgajci, Rajevo Selo, Gunja, Soljani, Strošinci, Vrbanja, Drenovci, Račinovci i Đurići.
Dana 5. lipnja izvršena je smjena vatrogasaca sukladno zapovijedima glavnog vatrogasnog zapovjednika te su na terenu stigli novi timovi za sanaciju poplavnog područja sa vozilima i pripadajućom opremom iz Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Koprivničko-križevačke županije.

5. lipnja

Vatrogasci iz Vukovarsko-srijemske, DVIP-a Split, te vatrogasni timovi za sanaciju po područja iz Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Ličko-senjske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Primorsko-goranske, Istarske županije i Grada Zagreba s ukupno 158 vatrogasaca, sa 56 vozila i dalje su nastavili sa aktivnostima ispumpavanja bunara, stambenih objekta, podruma, čišćenja i dezinfekcije objekata i dvorišta. Obavljalo se prepumpavanje vode u odvodne kanale, čišćenje mjesnih cesta, natapanje barijera na graničnim prijelazima, te uklanjanje strvina.Sa sanacijom se nastavlja i danas.

4. lipnja

Nastavlja se s ispumpavanjem terena te ispiranjem cesta i dezinfekcijom. Ispumpavanje se vrši na području Gunje, Rajevog Sela, Račinovaca, Posavskih Podgajaca i Đurića.
Prijevoz pitke vode po potrebi na području Gunje, Rajeva Sela, Vrbanja, Drenovci, Đurići, Račinovci, Soljani, Strošinci. Tijekom jučerašnjeg dana na terenu je obavljao sanaciju 121 vatrogasac.

3. lipnja

Prilikom posjeta snagama na poplavom ugroženim područjima, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić je posjetio Stožer vatrogasnog zapovjedništva u Županji. U razgovoru za zapovjednikom VZKKŽ Zvonimirom Habijanom i zapovjednikom VZVŽ Stjepanom Kovačekom pohvalio je rad vatrogasnih snaga na terenu. Također je istaknuo plan Ministarstva o početku izvođenja javnih radova na sanaciji ugroženih područja.

"Pohvaljujem sve vatrogasne snage na terenu, kako ispomoć iz svih vatrogasnih zajednica županija, tako i vatrogasce iz Vukovarsko - srijemske županije. Posebno je potrebno istaknuti rad vatrogasnih zapovjednika na terenu, i u stožeru u Županji, skupa s ekipama iz Hrvatske vatrogasne zajednice, koje pomažu pri koordinaciji snaga na terenu. Suradnja sa svim službama koje djeluju na terenu je izvrsna“, rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik nakon izvršene smjene vatrogasaca.
Nastavlja se s dezinfekcijom i ispumpavanjem terena, a pumpe velikog kapaciteta iz Rijeke su vraćene natrag. I dalje se vrši prijevoz pitke vode, mobilizirano je 8 kombi vozila vatrogasnih postrojbi iz VZVSŽ za prijevoz specijalističkih timova.
Danas je u planu natapanje barijera na graničnim prijelazima te uspostava dezinfekcijske zone za interventna vozila na području Općine Gunja.

2. lipnja

U mjestima Gunja, Strošinci, Rajevo Selo, Račinovci, Posavski Podgajci i Đurići domicilni vatrogasci te vatrogasni timovi za sanaciju iz Zagrebačke, Šibensko-kninske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Zagreba čiste i dezinficiraju objekte i dvorišta, ispumpavaju vodu, prepumpavaju vodu u odvodne kanale te čiste mjesne ceste.
Sukladno zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika 1. lipnja izvršena je smjena vatrogasaca te su na teren stigli novi timovi za sanaciju poplavljenog područja sa vozilima i pripadajućom opremom iz Primorsko-goranske, Krapinsko-zagorske, Ličko-senjske, Istarske, Zagrebačke, Varaždinske, Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Zagreba i DIP-a Split sa ukupno 135 vatrogasaca i 50 vozila. Osim navedenih snaga angažirano je i 8 kombi vozila sa vozačima iz Vukovarsko-srijemske županije koji će biti potpora snagama na terenu. Uz navedene aktivnosti vatrogasci iz JVP-a Križevci, Pazin i Virovitica te vatrogasci iz DVD-a Varaždinske Toplice, Đelekovec, Valpovo, Vinica, Bedenec, Čazma i Jastrebarsko su sa cisternama (uključujući i cisterne robnih zaliha) dostavljali pitku vodu u Drenovce, Đuriće, Gunju, Posavske Podgajce, Račinovce, Rajevo Selo, Soljane, Strošince i Vrbanju te za potrebe kampa.

1. lipnja

Vatrogasci su nastavili s ispumpavanjem objekata, podruma i bunara, pranjem objekata i cesta te s dostavom pitke vode u mjesta Gunja, Račinovci, Rajevo Selo, Strošinci, Posavski Podgajci i Đurići. Po potrebi su dostavljana jednokratna odijela i dezinfekcijski materijal za sve snage uključene u sanaciju terena. Odlukom glavnog vatrogasnog zapovjednika raspuštene su snage Dubrovačko-neretvanske županije.

31. svibnja

Vukovarsko-srijemska županija

U mjestima Gunja, Strošinci, Rajevo Selo, Račinovci, Posavski Podgajci i Đurići tijekom 30. svibnja  nastavljeno je s aktivnostima ispumpavanja bunara, stambenih objekta, podruma i dvorišta, te se radilo na otklanjanju raznih objekata. Prepumpavana je voda u odvodne kanale, a vatrogasci su pomagali stanovnicima u čišćenju naplavina iz dvorišta i mjesnih cesta. Uz navedene aktivnosti, vatrogasci su s cisternama sudjelovali na dostavi pitke vode u mjesta Drenovci, Đurići, Gunja, Posavski Podgajci, Račinovci, Rajevo Selo, Soljani, Strošinci i Vrbanja.

Mjesto Strošinci je sanirano, a tijekom čišćenja u Rajevom Selu 4 su osobe lakše ozlijeđene od kojih i jedan vatrogasac.

30. svibnja

Vukovarsko-srijemska županija

Danas je u Županji izvršena primopredaja vatrogasna opreme koju je donirala austrijska tvrktka PFEIFER vatrogasnim društvima na područjima pogođenima poplavom. Primopredaji su nazočili ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Vatrogasne zajednice županije Vukovarsko – srijemske Antun Jelić, zapovjednik VZVSŽ Zdenko Jukić, zamjenik zapovjednik VZVSŽ Krešimir jelić, te predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava s poplavom ugroženih područja.
Tvrtka Pfeifer je donirala 256 vatrogasnih jakni, 209 hlača te 27 pari gumenih čizama, u vrijednosti oko 50 000, 00 eura.

Vatrogasne snage na području Vukovarsko-srijemske županije i dalje su vrlo aktivne. Provode se mjere sanacije. Uz aktivnosti koje obavljaju vatrogasci koji su došli na ispomoć, vatrogasci iz JVP Križevci, Pazin i Virovitica, kao i vatrogasci iz DVD-a Varaždinske Toplice, Đelekovci, Valpovo, Vinica, Bedenec, Čazma i Jastrebarskog su sa cisternama sudjelovali na dostavi pitke vode u mjesta Drenovci, Đurići, Gunja, Posavski Podgajci, Račinovci, Rajevo Selo, Soljani, Strošinci i Vrbanja.

29. svibnja

Vukovarsko-srijemska županija
Na mjestima pogođenim poplavama i dalje se aktivno provode mjere sanacije. Čiste se dvorišta, ispiru ceste, ispumpavaju bunari, prepumpavaju odvodni kanali odnosno priprema teren za dezinfekciju. Osim navedenih aktivnosti sudjeluje se u dostavi pitke vode cisternama. U aktivnostima sudjeluju županijski vatrogasci, te vatrogasci iz Zagrebačke, Šibensko-kninske, Dubrovačko-neretvanske, Grada Zagreba, Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Koprivničko-križevačke, Istarske, Virovitičko-podravske, Varaždinske, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske županije.

28. svibnja

Vukovarsko-srijemska županija
Provode se mjere sanacije na području Vrbanje, Gunje, Drenovaca, Đurića, Račinovaca, Strošinaca i Soljana. Snage na terenu poduzimaju mjere izvlačenja živih životinja, izvlačenja i uklanjanja lešina uginulih životinja, podizanja dodatnih nasipa, ispumpavanja vode, čišćenja bunara, dopreme pitke vode i dezinfekcije terena. U provođenju potrebnih mjera sanacije uz ostale operativne snage sudjeluju vatrogasci sa područja VSŽ, te 140 dislociranih vatrogasaca.

Hrvatska vatrogasna zajednica će na žiro račun Vatrogasne zajednice Vukovarsko-srijemske županije uputiti iznos od 30.000,00 kuna za pomoć u saniranju stanja i otklanjanju šteta na područjima stradalim u katastrofalnim poplavama u Slavoniji - Posavina. Sredstva se osiguravaju prenamjenom sredstava koja su bila osigurana za prehranu vatrogasaca na hodočašću u Mariju Bistricu.

27. svibnja

Vukovarsko-srijemska županija

Snage na terenu vrše čišćenje prometnica na području Rajeva Sela, Gunje i Đurića, te vrše ispumpavanje i čišćenje bunara u Štitaru i Strošincima. Također provode čišćenje i saniranje terena, uklanjanje uginulih životinja, prikupljanje i izvlačenje živih životinja, podizanje nasipa, te dopremu pitke vode. U provođenju potrebnih mjera sanacije sudjeluju vatrogasci sa područja VSŽ, te 140 vatrogasaca sa 42 vozila iz Koprivničko-Križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Istarske, Varaždinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba sa potrebnom opremom. Uz vatrogasce, na terenu su angažirana 523 pripadnika Hrvatske vojske (NOS OS RH), 6 timova veterinarske inspekcije, 9 pripadnika DIP Zadar, 10 članova HGSS-a, 79 pripadnika Policije, HMP, Crveni križ, Hrvatske vode, epidemiološki timovi.

Grad Zagreb
Zbog nevremena praćenog jakim vjetrom i kišom koje je pogodilo grad Zagreb 26. svibnja između 11:00 i 14:00 h, JVP Zagreb je zaprimila veliki broj dojava za intervencije ispumpavanja vode iz objekata i uklanjanja stabala i grana sa prometnica. Najteže je pogođeno područje Sesveta, Kašine, Dubrave i Žitnjaka. Na 49 intervencija sudjelovali su JVP Zagreb te DVD-a sa područja Dubrave i Sesveta. Angažirano je 178 vatrogasaca sa 54 vozila.

Sisačko-moslavačka
I područje Siska je pogodilo nevrijeme sa jakom kišom i tučom, od 13:09 do 14:26, što je izazvalo plavljenje objekata u naselju Zeleni brijeg. JVP Sisak prima 24 dojave za ispumpavanje vode iz podruma i prizemnih stambenih prostora. Pripadnici JVP Sisak vrše ispumpavanja do 21:40.

26. svibnja

Vukovarsko-srijemska županija

16:00 Hrvatska vojska je blokirala ulazak u Gunju. Od graničnog prijelaza prema Drenovcima obavlja se pranje i dezinfekcija područja, a na području Štitara vatrogasci ispumpavaju bunare. U Rajevom Selu dezinfincira se cesta,  kod  Strošinaca se prepumpava voda pumpom visokog kapaciteta iz sela u kanal Save.


9:00 Na području Vukovarsko-srijemske županije i dalje se poduzimaju mjere saniranja područja ispumpavanjem vode i dopreme pitke vode za stanovništvo sa cisternama iz robnih rezervi. U aktivnostima sudjeluje oko 314 vatrogasaca iz DVD-a Županja, Štitar, Babina Greda, Drenovci, Gunja, Bošnjaci, Vrbanja, Posavski Podgajci, Rajevo Selo, Đurići, Strošinci, Soljani, Račinovci, Cerna, Privlaka, Stari Mikanovci, Retkovci, Vukovar, Vinkovci, Sladorana i DIP-ova Dubrovnik i Šibenik, 598 pripadnika HV (NOS OS RH), pripadnici DIP-a CZ Split, članovi HGSS-a, Hrvatske vode, komunalna poduzeća i lokalno stanovništvo te vatrogasci angažirani iz drugih županija (Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Istarske, Varaždinske, Osječko-baranjske, Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske, Zadarske, Zagrebačke i Grada Zagreba) sa pumpama, čamcima i ostalom opremom za rad na vodi.

Brodsko-posavska županija
U Brodsko-posavskoj županiji na snazi su izvanredne mjere obrane od poplave na vodnim objektima. Stanje nasipa se kontrolira redovito.

25. svibnja

Sto i trideset vatrogasaca, podijeljenih u 10 timova, dolaze danas tijekom dana kao ispomoć kolegama u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Realizacija je to zaključka donesenog na sastanku vatrogasnih zapovjednika prošli tjedan, a vatrogasci 6 županija (Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba) bit će raspoređeni po kritičnim područjima na sanaciji terena. Vukovarskim kolegama s terena ujedno stiže i 20 cisterni s pitkom vodom, 50 motornih i 50 električnih pumpi te 6 vozila s UPHS modulom za visoki tlak kojima će se vatrogasci koristiti za pranje kuća, bunara i sl.

24. svibnja

Vatrogasci pomažu vojsci u dekontaminaciji poplavljenih područja te se radi raspored aktivacije vatrogasnih snaga s priobalja kao i oprema koju će županijske vatrogasne snage ustupiti Vukovarsko-srijemskoj županiji. Do sada je angažirano 298 vatrogasaca, 13 vatrogasnih cisterni, 14 kombi vozila te 4 čamca. Kiša koja je padala u posljednja 24 sata utjecala je na rast vodostaja rijeka i zaobalnih voda u Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj i Sisačko-moslovačkoj županiji.

23. svibnja

Vukovarsko-srijemska

Tristotinjak vatrogasaca i dalje radi na zbrinjavanju životinja, učvršćivanju nasipa, ispumpavanju vode te dopremi hrane i vode. Na jučerašnjem je sastanku županijskih vatrogasnih zapovjednika donesen zaključak o formiranju Vatrogasnog zapovjedništva koji će upravljati vatrogasnim snagama na terenu. Ispomoć će prvo stizati iz priobalnih županija, Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a potom i iz ostalih dijelova Hrvatske.

Brodsko-posavska

Ukinuto je izvanredno stanje, a vatrogasci su i dalje angažirani uz nasip rijeke Save čiji je vodostaj u opadanju.

Požeško-slavonska

Radi se na sanaciji terena, a do sada je bilo angažirano 2730 operativnih vatrogasaca koji su odradili više od 10 500 radnih sati. Postoji potreba za vatrogasnim pumpama koje već danima rade bez prestanka.

22. svibnja

Vukovarsko-srijemska županija
Na području Vukovarsko-srijemske županije i dalje se poduzimaju mjere evakuacije stanovništva. Uz provedbu evakuacije stanovništva, dopremu pitke vode, operativne snage konstantno učvršćuju postojeće nasipe i podižu nove te saniraju područja ispumpavanjem vode. U aktivnostima sudjeluje oko 300 vatrogasaca iz DVD-a Županja, Štitar, Babina Greda, Drenovci, Gunja, Bošnjaci, Vrbanja, Posavski Podgajci, Rajevo Selo, Đurići, Strošinci, Soljani, Račinovci, Cerna, Privlaka, Stari Mikanovci, Retkovci te Sladorana, HV (NOS OS RH), 10 pripadnika DVIP-a Dubrovnik i Šibenik, 5 pripadnika DIP-a CZ Split, članovi HGSS-a, Hrvatske vode, komunalna poduzeća i lokalno stanovništvo te 35 vatrogasaca pristiglih iz drugih županija (Krapinsko-zagorske, Karlovačke, Osječko-baranjske i Grada Zagreba sa pumpama, čamcima i ostalom opremom za rad na vodi).

21. svibnja

Vukovarsko-srijemska županija
Na području Vukovarsko-srijemske županije i dalje se poduzimaju mjere evakuacije stanovništva. Prema popisu Hrvatskog crvenog križa do sada je evakuirano 3470 osoba. Uz provedbu evakuacije stanovništva, dopremu pitke vode, operativne snage konstantno učvršćuju postojeće nasipe i podižu nove te saniraju područja ispumpavanjem vode. U aktivnostima sudjeluje oko 280 vatrogasaca iz DVD-a Županja, Štitar, Babina Greda, Drenovci, Gunja, Bošnjaci, Vrbanja, Posavski Podgajci, Rajevo Selo, Đurići, Strošinci, Soljani, Račinovci, Cerna, Privlaka, Stari Mikanovci, Retkovci te Sladorana, HV (NOS OS RH), 10 pripadnika DVIP-a Dubrovnik i Šibenik, 5 pripadnika DIP-a CZ Split, članovi HGSS-a, Hrvatske vode, komunalna poduzeća i lokalno stanovništvo te 12 vatrogasaca pristiglih iz drugih županija (Krapinsko-zagorske i Karlovačke županije sa pumpama, čamcima i ostalom opremom za rad na vodi).

Brodsko-posavska županija
Stanje na području Brodsko-posavske županije se nadzire. I dalje se kontroliraju i utvđuju nasipi na svim kritičnim mjestima (Slavonski Brod, Slavonski Šamac, Bebrina, Oprisavci, Klakar i Sikirevci). Vodostaj Save je u opadanju. Izvršena je djelomična evakuacija stanovništva iz naselja Zbjeg, Dubočac, Kaniža, Banovci i Šumeće. Na terenu su sve raspoložive snage (vatrogasci, Hrvatske vode, policija, CZ i građani).

20. svibnja

Vukovarsko-srijemska županija
Na području Vukovarsko-srijemske županije i dalje se poduzimaju mjere evakuacije stanovništva. Prema popisu Hrvatskog crvenog križa do sada su evakuirane 3073 osobe. Uz provedbu evakuacije stanovništva, dopremu pitke vode, operativne snage konstantno učvršćuju postojeće nasipe i podižu nove.
Na internet stranicama Županije Vukovarsko-srijemske objavljena je obavijest zainteresiranima za pružanje fizičke pomoći na pogođenim područjima u Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojoj se zahvaljuju svim zainteresiranima koji se javljaju za pružanje fizičke pomoći te da se za sve informacije oko njihovog angažmana mogu javiti na broj telefona 032/830-470.

Brodsko-posavska županija
Privremeno izvješće o aktivnostima na poplavama
na području Brodsko-posavske županije

Rijeke koje su ugrožavale naselja na području županije su Orljava na dužini oko 15 km i Sava na dužini oko 115 km.
Početak intervencija bio je 16. svibnja 2014. godine u ranim jutarnjim satima u najistočnijoj općini Slavonski Šamac i sve ovo vrijeme kontinuirano se širila ukupnim dijelom rijeke Save prema zapadu (općine Sikirevci, Oprisavci, Klakar, Grad Slavonski Brod, Bebrina, Vrbje, Davor Stara Gradiška sa pripadajućim mjesnim naseljima).
U intervencijama su sudjelovali DVD-a i JVP-e, Hrvatske vode, Brodska posavina, vojska, policija, civilna zaštita, različite druge udruge braniteljske i drugi.
Ukupno je u izgradnji brana protiv istjecanja vode iz korita rijeka utrošeno 430.000 vreća, odnosno 10.000 metara kubnih pijeska.
Sudjelovale su 52 postrojbe s oko 2400 vatrogasaca i ostalih članova sa opremom.
Vatrogasci su sudjelovali u izgradnji brana (zečjih nasipa), u izgradnji zaštitnih brana podnožja (nogica) brana, izgradnji negativnih brana, u dopremi i distribuciji alata i opreme za rad, u logistici opreme opskrbe, opreme evakuiranom stanovništvu, privremeno izmještenom temeljem Odluke Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje o djelomičnom evakuiranju stanovništva s posebnim zdravstvenim statusima.
Sve vatrogasne postrojbe su djelovale kroz stožere Jedinica lokalnih samouprava gradova i općina, a po planu Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje.

Županijski vatrogasni zapovjednik
Stjepan Županić, dipl. ing.

19. svibnja

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji proglašeno je izvanredno stanje te je upućen apel građanima za prikupljanje pomoći. Zbog probijanja nasipa na nekoliko mjesta provode se mjere evakuacije na području Gunje, Đurića, Račinovaca, Rajevog Sela, Bošnjaka, Štitara, Drenovaca i Posavskih Podgajaca. Prema posljednjem popisu evakuirano je 2255 osoba. U obrani od poplava sudjeluju županijske vatrogasne snage, Hrvatska vojska, DVIP Dubrovnik i Šibenik, DIP CZ Split, članovi HGSS-a, Hrvatske vode, komunalna poduzeća, stanovništvo kao i vatrogasci koji su pristigli iz Krapinsko-zagorske i Karlovačke županije sa pumpama, čamcima i ostalom opremom.

Brodsko-posavska županija
Na području Oprisavaca i Slavonskog Šamca angažirano je oko 800 ljudi koji i dalje utvrđuju nasipe. Županijski Stožer zaštite i spašavanja preporučio je da se iz naselja „Jelas“ i „Josip Rimac“ u Slavonskom Brodu i općina Slavonski Šamac, Sikirevci, Oprisavci, Klakar, Gornja Vrba i Bebrina evakuiraju stare, nemoćne i bolesne osobe.

Sisačko-moslavačka županija
Na poplavljenom području Hrvatske Kostajnice i Jasenovca vodostaj je u laganom opadanju. Na terenu su vatrogasci i pripadnici HGSS-a. Županijski vatrogasni zapovjednik je na poplavljeno područje uputio dodatne pumpe za ispumpavanje vode. Za područje Dvora dopremljena je voda za piće, a stanovnicima Hrvatske Kostajnice pripadnici Crvenog križa dijele hranu.

Požeško - slavonska županija
Stanje u Požeško-slavonskoj županiji se postupno normalizira. Vatrogasci trenutno vrše ispumpavanje vode iz podruma i prizemnih objekata, te slijedi ispumpavanje i čišćenje bunara. Jučer su vatrogasci dostavljali hranu ugroženom stanovništvu i vršili sanaciju terena (čišćenje, uklanjanje strvina isl.). Sve vatrogasne jedinice s područja županije su bile angažirane na intervencijama.

18. svibnja

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Trenutno je najkritičnije na samom istoku zemlje gdje su pojedina područja potpuno poplavljena, a stanovnici Vrbanje, Drenovaca i Bošnjaka su morali biti evakuirani. Državna uprava za zaštitu i spašavanje zatražila je od Ministarstva obrane RH angažiranje dodatnih materijalno - tehničkih sredstava Namjenski organiziranih snaga OS RH (NOS OS RH) za područje Vukovarsko - srijemske županije koja uključuje 2 amfibije, 3 poljske kuhinje, 2 kombinirana stroja, 4 kipera za rasute terete. Hrvatska vojska, vatrogasci, pripadnici Stožera za zaštitu i spašavanje te djelatnici Hrvatskih voda rade na izradi nasipa te sananciji terena. „Pozivaju se i svi stanovnici gradova i sela Vukovarsko-srijemske županije s prostora kojima ne prijeti opasnost da u svoje domove prime stanovnike stradalih područja. Svi koji žele udomiti stradalnike poplava neka se jave Društvu Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije i Gradskom društvu Crvenog križa Vinkovci na tel. 032/332-523 ili na adresu Trg bana Josipa Šokčevića 1 u Vinkovcima", priopćio je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara“.

BRODSKO-POSAVSKA

Situacija je bila najkritičnija sinoć kada je angažirano oko 300 vatrogasaca, a danas je razina Save u opadanju.Situacija i dalje alarmantna, a trenutno najviše posla stvara procjeđivanje nasipa na pojedinim područjima. Jučer je najkritičnije bilo na području Okučana, a jutros na području Šamca i Svilaja gdje su pojačana dežurstva. Otkada postoje mjerenja, zabilježeni su najviši vodostaji na području Slavonskog Broda i Slavonskog Šamca.

POŽEŠKO-SLAVONSKA

Vatrogasci su jučer imali nekoliko intervencija oko ispumpavanja poplavljenih objekata. Razina vode je u opadanju, a situacija se normalizira.

16. svibnja

Požeško – slavonska županija
Do sada nezabilježeni vodni val je pogodio područje Požeško – slavonske županije. Problemi su počeli 15. svibnja na obroncima Papuka gdje je zbog velikih kiša došlo do izlijevanja potoka i slivnih kanala, te se počelo sa evakuacijom ugroženih obitelji. Ugrožena su mjesta Lipik, Pakrac, Požega sa okolnim naseljima. Navečer 15. svibnja održan je sastanak županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje, te je zatražena i pomoć Hrvatske vojske.
- Trenutno je najkritičnije stanje u Pleternici, gdje uz pomoć HV-a provodimo evakuaciju ugroženog stanovništva. Na terenu djelujuju sve vatrogasne snage, oko 40 profesionalnih te oko 300 dobrovoljnih vatrogasaca, a na raspolaganju su komunalne službe gradova i mjesni odbori. Hrvatska vatrogasna zajednica i Državna uprava za zaštitu i spašavanje su nam ponudile pomoć, ukoliko dođe do potrebe za dodatnim ljudstvom, opremom i materijalom – rekao nam je zapovjednik VZ Požeško - slavonske županije Josip Ugrin.

Brodsko – posavska županija
Zbog velikih oborina jučer oko 16:30 ugrožena su kućanstva na području Općine Okučani. Cijelu noć trajala je borba s vodom koja je ugrožavala naselja. Zbog nastale situacije sazvani su Stožeri zaštite ugroženih općina Okučani, Oriovac, Slavonski šamac, te su pokrenuti svi planovi za obranu od poplava. Sve vatrogasne postrojbe uz Savu su od ranih jutarnjih sati na terenu, a postrojbe iz općina koje nisu ugrožene poplavom su upućene na ispomoć ili u stanju pripravnosti. Na raspolaganju su i snage Sivilne zaštite, policije, HGSS-a, i HV-a.
- Sada je najveća ugroza na području Slavonskog Šamca. Na ovo područje je upućeno u pomoć vatrogascima 100 pripadnika Hrvatske vojske, a na područje Oriovca njih 50. Nadamo se da će za vikend doći do smanjenja padalina što će poboljšati situaciju na terenu - rekao je zapovjednik VZ Brodsko – posavske županije Stjepan Županić.

Snažan vjetar praćen kišom već danima stvara probleme diljem Hrvatske, a vatrogasci svakodnevno rade na uklanjanju srušenih stabala s prometnica.



Intervencije