Hrvatski vatrogasci spremni za najzahtjevnije zadaće u Turskoj i Siriji

Slika /slike/foto afp.jpg

U tijeku je velika akcija spašavanja u Turskoj i Siriji koje je pogodio snažan potres

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković u jutarnjim satima je zapovijedio najvišu razinu pripravnosti za Intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik.
Hrvatska vatrogasna zajednica kao pomoć potresom pogođenoj Turskoj i Siriji stavlja na raspolaganje 30 pripadnika Intervencijskih vatrogasnih postrojbi opremljenih i osposobljenih za spašavanje iz ruševina dok vatrogasne snage iz sedam priobalnih županija Republike Hrvatske, temeljem naputka glavnog vatrogasnog zapovjednika, imaju zadaću podizanja razine pripravnosti za pružanje daljnje pomoći.

Ukoliko Turska i Sirija iskažu potrebu i zatraže pomoć, hrvatski vatrogasci mogu odmah biti upućeni na područja potresom zahvaćenih država.

Podsjetimo, jutros je Tursku i Siriju pogodio snažan potres magnitude 7.8 da bi u popodnevnim satima osjetio se novi potres jačine 7.5 po Richteru. Prema posljednjim brojkama, u potresu je poginulo više od 500 ljudi, a tisuće je ozlijeđeno. U tijeku je velika akcija spašavanja.

Turska je putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije Mehanizma unije za civilnu zaštitu Europske komisije zatražila međunarodnu pomoć. Vlada RH donijela je odluku kako će Hrvatska u znak solidarnosti poslati tim za spašavanje od 40 ljudi.
 

Foto: AFP

Pisane vijesti