O glavnom vatrogasnom zapovjedniku

Slavko Tucaković, univ. spec. oec., rođen je 21. siječnja 1967. godine u Kiseljaku.

Od 1982. do 1986. polazio je Vojnu gimnaziju u Zagrebu. Godine 1991. završio je Tehnološki fakultet u Zagrebu (VI/1), usmjerenje zaštita od požara, a 2004. godine diplomirao na Visokoj školi za sigurnost na radu, smjer zaštita od požara. Specijalist menadžmenta poslovnih sustava postao je 2014. godine završivši poslijediplomski studij na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Od 2017. do 2018. pohađao je Hrvatsko vojno učilište dr. Franjo Tuđman u Zagrebu.   

Sudjelovao je kao vozač na brojnim bojišnicama tijekom Domovinskog rata. Radio je u Bilokalniku od 1993. do 1996. godine kao referent zaštite od požara kada preuzima zapovjedništvo nad Vatrogasnom postrojbom PU koprivničko-križevačke, gdje nastavlja s uspješnim radom i usavršavanjem postrojbe.

Od 2001. do 2012. godine zaposlen je kao zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica, a u periodu od 2000. – 2009. godine i kao v.d. županijskog vatrogasnog zapovjednika Koprivničko-križevačke županije. Bio je i član Operativno-tehničkog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice, a od srpnja 2012. godine preuzima dužnost načelnika Sektora za vatrogastvo u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, ujedno i funkciju glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske. U Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici imenovan je za glavnog vatrogasnog zapovjednika 21. veljače 2019. godine.

Obnašao je brojne dužnosti, od kojih izdvajamo: član i zapovjednik DVD-a i VZG-a, član Stožera CZ-a i zaštite i spašavanja za Grad, dugogodišnji član Operativno-tehničkog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice, član Skupštine HVZ-a, član Koordinacije Domovinske sigurnosti, član Stožera CZ RH.

U svom dugogodišnjem radu stekao je kompetencije za osposobljavanje stanovništva iz zaštite od požara, licencirani je vježbatelj za vatrogastvo te ima položene stručne ispite iz zaštite od požara i stručni ispit za djelatnike s posebnim odgovornostima za samostalno vođenje intervencija kao i položen državni stručni ispit.

Odlikovan je medaljom Grada Koprivnice, medaljom za posebne zasluge HVZ-a, Redom Danice s likom Katarine Zrinski od strane predsjednice RH, kao i mnogobrojnim odlikovanjima iz vatrogastva Republike Slovenije. Počasni je član 20-ak DVD-ova u Republici Hrvatskoj.

Za iznimno uspješno zapovijedanje vatrogasnim postrojbama Republike Hrvatske te za osobite zasluge u njihovom ustroju predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao ga je 2023. godine Redom bana Jelačića.

Sudionik je mnogih vatrogasnih natjecanja.