Analiza protupožarne sezone 2021.

  • Slika /slike/IMG_0760.JPG
  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

  • Slika

U Zagrebu je održana konferencija za medije s temom analize protupožarne sezone

Danas je u Zagrebu održana konferencija za medije na temu analize ovogodišnje protupožarne sezone o čijoj su uspješnosti govorili dr. sc. Davor Božinović, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadni general Ivan Turkalj, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić te voditelj Službe za vremensku analizu, verifikaciju i prognostički sustav Lovro Kalin. Konferenciji su, uz predstavnike medija, prisustvovali i županijski vatrogasni zapovjednici.
 
TUCAKOVIĆ: Više požara tijekom glavnog napora požarne sezone u odnosu na 2020.
Na početku izlaganja glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković uputio je posebne zahvale svim vatrogascima na terenu, vatrogasnim zapovjednicima županija, svim pripadnicima žurnih službi s kojima vatrogasci surađuju, građanima i medijima. Posebno je zahvalio Vladi RH na njenom angažmanu oko nabave vozila i opreme za vatrogasce, što je pomoglo u borbi protiv požara.

„Početkom godine bili smo angažirani na sanaciji potresom pogođenog područja u Sisačko-moslavačkoj županiji. Sve je pratila dodatno komplicirana situacija oko koronavirusa pa je dio priprema odrađen prema planu, dok smo zbog epidemiološke situacije morali odustati od velike međuresorne vježbe Sigurnost 2021. Izvršena su osposobljavanja 172 vatrogasca za protupožarne aktivnosti potpomognute helikopterom, 24 vatrogasca su osposobljena za navođenje protupožarnih zrakoplova, te 182 pripadnika MORH-a za gašenje šumskih požara“, kazao je Tucaković. Objasnio je kako su u protupožarnoj sezoni na priobalju djelovala 54 pripadnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe, 1371 profesionalni vatrogasac, 2853 dobrovoljna vatrogasca, a zaposlen je 1181 sezonski vatrogasac i 21 domicilni profesionalni vatrogasac. Iz kontinentalnog dijela RH na 10 mjesta na obali bilo je stacionirano 66 vatrogasaca s 10 vozila u 1  smjeni.

„U ovoj godini su organizirane izvanredne dislokacije iz drugih županija na požare Seget-Trogir, Novalja i kod Senja. Uspostavljena je odlična suradnja između zračnih i kopnenih snaga, zapovjedne strukture i snaga na terenu. Ako u obzir uzmemo cijelu godinu, na priobalju su zabilježena 3004 požara što je za 20,49% manje od prošle godine kada je zabilježeno 3778 požara. U ovoj godini je izgorjelo 14.358 ha, što je za 58,98 % manje nego u prošloj godini, kada je izgorjelo 35.002 ha. Međutim, u vrijeme glavnog napora sezone, od 21. lipnja do 23. rujna 2021. izbio je 1271 požar, što je za 38,76 % više od istog razdoblja 2020. kada je izbilo 916 požara. U navedenom razdoblju ove godine je izgorjelo 7.973 ha, što je čak 4 puta više od istog razdoblja 2020. godine, kada je izgorjelo 1575 ha“, kazao je Tucaković.  Dodao je i kako je požarna sezona 2021. po broju požara zauzela 6. mjesto u zadnjih 11. godina te nije imala žestinu kao sezona 2017. godine. Najviše je požara zabilježeno u Splitsko-dalmatinskoj (935), potom u Zadarskoj (592), Šibensko-kninskoj (578), Ličko-senjskoj (342), Istarskoj (258), Primorsko-goranskoj (156) te Dubrovačko-neretvanskoj (143) županiji.

„Najveći požar je onaj na području Seget Gornji, Trogir, Plano, Kaštela, Labin, koji je izbio 2. kolovoza, a u kojem je opožareno 1641 ha. Angažirano je kumulativno 9 Canadaira, 11 Air Tractora te 251 vatrogasac sa 72 vozila te 52 pripadnika HV-a. Također treba istaknuti požare na Braču, požar na predjelu Kabel na Hvaru, te nedavni požar kod Senja koji je izbio u noći, po jakoj buri, ali je brzo ugašen“.  Govoreći o angažmanu Ministarstva obrane RH, kazao je kako su od 1. siječnja do 23. rujna upućena 274 zahtjeva za zračne snage te 2 zahtjeva za protupožarne kopnene snage HV-a. Izvršeno je 68 protupožarnih izviđanja te 14 letova besposadnim sutavom Orbiter 3, a hrvatski protupožarni zrakoplovi su, sukladno zahtjevima, pomagali jednom u Turskoj i Grčkoj te 2 puta u Bosni i Hercegovini. Na kraju izlaganja zapovjednik Tucaković kazao je kako je HVZ aktivno radio na informiranju javnosti i educiranju građana te je zahvalio medijima na suradnji i redovitom praćenju aktivnosti vatrogasaca.
 
BOŽINOVIĆ: Čestitam vatrogascima na uspješno završenoj sezoni
Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je kako su vatrogasci, uz sve nedaće koje su nas snašle, potres, epidemiju, i ovu požarnu sezonu uspješno završili.
„Inspekcijski nadzor u provođenju mjera zaštite od požara aktivno se provodi. U ovoj godini zabilježena su 283 prekršajna i kaznena postupka vezano uz namjerno izazivanje požara. Naš model gašenja šumskih požara pokazao se uspješnim, jer kada usporedimo katastrofalna događanja na Mediteranu, od Grčke, Turske do Italije, vidimo da su naše snage iz sustava domovinske sigurnosti spremne reagirati na sve izazove koji se pred njih stave“.
Božinović je dodao da Republika Hrvatska aktivno sudjeluje u mehanizmima EU kao i da smo prijavili nabavku dva kanadera iz sredstava Europske komisije. Dodao je da se na vatrogasce, kao glavnu operativnu snaga sustava civilne zaštite, uvijek može računati te da im se u ime Vlade RH i u svoje osobno ime zahvaljuje na svemu što rade. 
 
Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Jakupčić u svojem izlaganju osvrnuo se na značaj šuma. Naveo je da je ove godine u požaru izgorjelo oko 4200 ha šumskih zemljišta i mediteranskih šuma te da su za oporavak ovih ekosustava potrebna desetljeća. Budući da se radi o neprocjenjivim štetama, Hrvatske šume su i u ovoj sezoni pokrenule niz aktivnosti kako bi se štete smanjile. „Radi se prvenstveno o uspostavljanju dojavno-motriteljskih službi, izgradnji motrionica, protupožarnih puteva, postavljanja nadzornih kamera pa sve do pokretanja raznih medijskih kampanja. Sljedeće godine je cilj postaviti nadzorne kamere, prvenstveno u Istri te tamo gdje ih sada nema“, kazao je Jakupčić i zahvalio svima na suradnji u ovoj vrlo zahtjevnoj protupožarnoj sezoni.
 
Voditelj Službe za vremensku analizu, verifikaciju i prognostički sustav Lovro Kalin opisao je meteorološke značajke ove požarne sezone te zaključio kako su meteo uvjeti koji uključuju dugotrajnu sušu i visoke temperature pogodovali nastanku i širenju šumskih požara.

Pisane vijesti